Nijemci i dalje podijeljeni

Njemačka je ujedinjena prije 22 godine rušenjem Berlinskog zida (AFP)

Većina istočnih Nijemaca smatra svoje zapadne sunarodnjake “arogantnim” i zainteresiranim samo za novac, navodi se u izvještaju koji naglašava razlike u percepciji identiteta između istočnjaka i zapadnjaka, prenosi Fena.

Nakon što je od ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke prošlo više od 22 godine nakon rušenja Berlinskog zida, velika studija Instituta u Allenbachu pokazala je da istočnjaci imaju veoma negativne poglede na zapadnjake, a visoko mišljenje o sebi.

Studija je pokazala kako 71 posto istočnjaka smatra da su zapadnjaci “arogantni”, 57 posto smatra zapadnjake primarno zainteresiranim za zaradu novca, a 45 posto smatra da su zapadnjaci “površni”, javio je Reuters.

Negativni pogledi

“Istočni Nijemci faktički imaju samo negativne poglede na zapadne Nijemce, dok je njihovo poimanje samih sebe izuzetno pozitivno”, navodi se u studiji.

Ispitivanje pokazuje da i dalje postoje snažne percepcije odvojenih identiteta između istočnih Nijemaca i zapadnih Nijemaca čak i 20 godina nakon okončanja Hladnog rata, što je dovelo do ujedinjenja Njemačke 3. oktobra 1990. godine.

Studija pokazuje da 69 posto istočnjaka sebe naziva “skromnim”, 63 posto se smatra “uzdržanim”, dok 58 posto smatra svoj narod “domišljatim”.

Izvještaj je, također, pokazao kako 51 posto zapadnjaka vjeruje da su njihov istočni sunarodnjaci “nezadovoljni”, 42 posto smatra da su “nepovjerljivi”, dok je 12 posto reklo da su “arogantni”.

Mnogi istočnjaci su pretrpjeli velike teškoće i nemire. Milioni su izgubili posao, domove i nisu imali mogućnost vratiti stari način života. Skoro dva miliona istočnjaka se preselilo na zapad u potrazi za poslom.

Izvor: Agencije