Nijemci prave automobil koji može letjeti

Mnogi vozači sigurno su bar jednom poželjeli da njihov automobil može poletjeti i preskočiti prometnu gužvu, a jedna njemačka kompanija tvrdi kako bi to uskoro moglo postati stvarnost.

Prototip naziva “Volokopter” prvi je električni helikopter koji može prevoziti dvije osobe, no stručnjaci smatraju kako se budućnost transportne industrije neće mijenjati, barem ne u skorije vrijeme.

Volokopter je lakši, tiši i jednostavniji, a samo kabina podsjeća na to da se radi o helikopteru jer, umjesto moćnog motora i klasične elise, model kompanije E-Volo ima 18 zasebnih rotora.

Svaki rotor ima svoj motor i ono po čemu je ovaj model helikoptera revolucionaran jeste što su svi motori u potpunosti električni.

“Moguće je zamisliti da za 40 godina ljudi počnu automobile mijenjati za letjelice. Toliko su jednostavni za upravljanje da svaka osoba može letjeti”, kaže Alexander Zosel iz kompanije E-Volo.

Do sada bez pilota

Volokopter je težak samo 400 kilograma. Iako su dizajneri uvjereni da može prevoziti dvije osobe, svi testni letovi do sada su se obavljali bez pilota.

Ipak, glavni investitor ovog projekta smatra kako je i to veliki napredak, jer su od prototipa do letjelice trebale samo dvije godine.

“Već mnogo godina mali modeli ‘quadcoptera’ veoma su popularni na tržištu. Slični su klasičnim helikopterima, ali za razliku od njih, sastavljanje malih modela mnogo je jednostavnije i zato su popularni kod većine maketara. I ‘quadcopteri’ rade na struju, pa sam zato pomislio: ‘Zašto ne bismo napravili model u punoj veličini?'”, navodi Stephan Wolf, suosnivač kompanije E-Volo.

Međutim, optimizam je izostao kod Juergena Thorbecka, profesora zrakoplovne tehnologije na Sveučilištu u Berlinu, koji upozorava kako je, osim baterija koje za sada omogućavaju let od svega dvije minute, dodatni problem i brzina.

“Vjerojatno su znali da ovakav koncept s fiksiranim rotorima ima svoja ograničenja, prije svega u brzini koju može postići. Vidjet ćemo kako će to riješiti. Ukupno 18 rotora mogu postići određenu brzinu, ali sumnjam da mogu dostići 100 kilometara na sat”, ukazuje Thorbeck.

Iz kompanije E-Volo nadaju se da će prvi volokopteri biti u prodaji iduće godine, a do tada se nadaju da će usavršiti baterije kako se trajanje leta ne bi mjerilo minutama, nego satima.

Izvor:  Al Jazeera