Nijemci sumnjaju u izbjegličku politiku

Njemačka je jedna od prvih država koja je svoja vrata otvorila izbjeglicama i azilantima.

Međutim, kako sve više izbjeglica dolazi, jedan broj Nijemaca počinje sumnjati u ispravnost izbjegličke politike njihove Vlade.

Kada je početkom ljeta kancelarka Angela Merkel između redova pozvala izbjeglice da dođu u Njemačku, čak ni ona nije mogla predvidjeti šta će se dešavati.

Rekla je da će Njemačka primiti 800.000 ljudi ove godine. Stvarna cifra bi mogla biti dvostruko veća.

“Nalazimo se u jednom njemačkog gradiću na obali rijeke Inn. Austrija je preko rijeke. Ovdje se prizor s razglednica miješa s licima ljudske tragedije“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Johan Hull.

Čini se da njemačka ekonomija polako slabi.

Politički saveznici

Iako je kancelarka Merkel bila favorit, za njen odnos u rješavanju izbjegličke krize, ipak nije dobila Nobelovu nagradu za mir prošle sedmice.

Sad se i najbliži politički saveznici počinju protiviti njenoj izbjegličkoj politici.

“Jedna od naših najvećih zabrinutosti jeste to da bi neograničena migracija mogla dovesti do nepremostivih problema“, istakao je Horst Seehofer, premijer Vlade Bavarske.

Centri za registraciju su već pretrpani, a nema ni dovoljno smještaja za zimske uslove.

Na socijalnim medijima se nalaze snimci sve češćih tuča među izbjeglicama, a frustracije rastu.

Savezna vlada tvrdi da nema dovoljno smještaja za zimu.

“Mislim da je ovdje puno ljudi. Previše nas je. I samo čekamo. Šta čekamo, ne znam. Niko nam ništa ne govori“, kazao je Abu Shaheen, izbjeglica iz Sirije.

Međusobno optuživanje

I javnost polako mijenja mišljenje o ovom pitanju, a više od polovice Nijemaca kaže da se boji velikog priliva izbjeglica, čiji se broj utrostručio.

“Mislim da možemo primiti mnoge, ali ne možemo primiti sve. Nemamo dovoljno kuća, stanova. Moraju naučiti i njemački“, zaključila je Josefa, mještanka Neuhausa.

Međusobno optuživanje je počelo.

Iako kancelarka Merkel tvrdi da neće biti ograničavanja broja azilanata u Njemačkoj, stanje na terenu možda promijeni zvaničnu politiku.

Izvor: Al Jazeera