Nikki Halley: Iran može postati druga Sjeverna Koreja

Iranski zvaničnici žele koristiti sporazum kako bi svijet 'držali kao taoca', kazala Haley (EPA)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je upozorila da bi, ako ne bude promijenjen, nuklearni sporazum s Iranom mogao omogućiti Teheranu da postane ista vrsta prijetnje po američke gradove kao Sjeverna Koreja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump trebalo bi odlučiti sredinom narednog mjeseca da li smatra da Iran ispunjava svoje obaveze na osnovu sporazuma s velikim silama, ili će zatražiti nove američke sankcije Teheranu, prenosi AFP.

Nikki Haley nije eksplicitno željela kazati kako ga je savjetovala po tom pitanju, ali nije ostavila mjesta sumnji u to da vjeruje da je vrijeme da se preispita dogovor s Iranom, navodi AFP.

Haley nije navela ni šta će Trump polovinom oktobra reći u Kongresu, precizirajući da iranski zvaničnici žele koristiti sporazum kako bi svijet “držali kao taoca”.

Trump: Najgori sporazum SAD-a

“Ako ponavljamo da ćemo se o Iranu baviti kasnije, onda postoji mogućnost da Iran postane druga Sjeverna Koreja.”

Taj sporazum je u ime SAD-a postigao Trumpov prethodnik Barack Obama, dok je Trump tokom predizborne kampanje izjavio da će “poderati najgori sporazum koji je SAD ikada postigao”.

SAD je u julu Islamskoj Republici uveo dodatne sankcije, zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa.

Na osnovu sporazuma iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, Teheran treba odustati od svog nuklearnog programa i dozvoliti inspekcije u zamjenu za ukidanje dijela sankcija Washingtona i njegovih saveznika.

Izvor: Agencije