Nikolić i Vučić dogovorili saradnju

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić saglasili su se u ponedjeljak da je na ozbiljne izazove i iskušenja pred kojima se Srbija nalazi neophodno pružiti zajednički i sveobuhvatni odgovor državnog rukovodstva te su se dogovorili da blisko sarađuju i u budućnosti.

Dvojica sagovornika u potpunosti su saglasna da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i iskušenjima, na koje je neophodno pružiti zajednički i sveobuhvatni odgovor državnog rukovodstva, saopćila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Jedinstvo svih državnih funkcionera‎ u rješavanju regionalnih problema i izbjegavanje krize najširih razmjera prioritetni su zadaci i Nikolića i Vučića, navodi se u njihovom zajedničkom saopćenju.

Premijer i predsjednik Srbije usaglasili su mjere i poteze u vezi s pitanjem revizije presude po bosanskohercegovačkoj tužbi za genocid protiv Srbije, kao i pitanjem odbrane vitalnih srpskih nacionalnih interesa povodom prijedloga za članstvo Kosova u UNESCO-u i Vijeću Evrope.

Dogovoreno je dnevno koordiniranje u vezi s ovim ključnim pitanjima za državu Srbiju, navodi se u saopćenju.

Mediji: Nikolić odustao od kandidature

Navodi se da su Nikolić i Vučić razgovarali i o predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.

“Dvojica sagovornika okarakterisala su svoju dosadašnju saradnju kao važnu, značajnu i uspešnu za Srbiju i dogovorili se da blisko sarađuju i u budućnosti”, zaključuje se u saopćenju.

U saopćenju nije precizirano hoće li se Nikolić kandidirati za predsjednika Srbije, kako su prethodnih dana najavljivali pojedini mediji.

Glavni odbor Srpske napredne stranke nedavno je odlučio da Vučić bude kandidat SNS-a za predsjedničke izbore.

Nikolić je ranije u ponedjeljak izjavio za beogradske medije da će kandidat za predsjednika biti Vučić i da će o funkcijama razgovarati poslije izbora za šefa države.

Kako pišu mediji, Nikolić je odustao od kandidature mada su ga saradnici tokom vikenda “ubeđivali da ipak ide do kraja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije