Nikolić: Imamo spremno rješenje za Kosovo

Tomislav Nikolić je poručio da je postignut visok stepen saglasnosti o platformi za Kosovo (AFP)

Vlast Srbije ima spremno rješenje za Kosovo, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ocjenjujući da, i pored suženog manevarskog prostora, nije sve zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije, javio je Tanjug.

On je, gostujući na beogradskoj Radio-televiziji Srbije (RTS), prenio da je na sastanku državnog vrha postignut visoki stepen saglasnosti o platformi za Kosovo, najavljujući da će se o tom dokumentu uskoro moći izjasniti i Skupština Srbije.

“Postigli smo visok stepen saglasnosti, a blisko je vreme kada ćemo i Skupštinu uključiti, jer to je platforma sa koje Srbija kreće”, naveo je Nikolić.

Najavio je da bi se već iduće sedmice mogao proširiti sastav ljudi koji će se izjašnjavati o platformi za dijalog s Prištinom.

Podložno izmjenama

“Izuzev želje da se pokaže da baš ništa ne valja, teško da će biti zamerki, ali sve je to još uvek podložno izmenama, nismo imali ni mogućnosti da čujemo mnogo primedbi, a bilo je sugestija i predloga”, naveo je Nikolić.

“To građani vide, ja razgovaram sa ljudima koje politika dotiče, na ulici, selu, gradu, ali i u takvom prostoru Srbija je međunarodno priznata država, prema kojoj se mnogi ponašaju licemerno. Kada govorim na [Generalnoj] Skupštini UN-a, ja tamo govorim i kao predsednik Kosova, a van toga i kad se izađe iz sale, menjaju se stavovi”, naveo je predsjednik Srbije.

“Kao predsednik Srbije sigurno je da nikada neću govoriti u Prištini, ali treba tražiti rešenje. Ja nisam pao sa neba, ovaj problem je tu godinama i treba naći rešenje, a mislim da smo na putu da ubedimo velike sile koje su ovaj problem nekako ispustile iz ruku”, rekao je Nikolić.

“Sada imamo spremno rešenje, besmisleno je pričati o telekomunikacijama kada ne znate sređujete li vi to nezavisno Kosovo ili život na Kosovu”, kaže predsjednik Srbije, ocjenjujući da nije “sve baš tako zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije”.

On kaže da pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN-u, ali da, na sreću, postoje članice UN-a zbog kojih čitava konstrukcija o albanskim institucijama pada u vodu.

Predsjednik Srbije je ponovio da državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nisu tražile od Srbije da prizna Kosovo.

Nikolić je dodao da one na sastanku nisu upoznate s rješenjima iz platforme o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da s tim dokumentom prvo treba biti upoznat “naš narod”.

“Mogle su da zaključe iz razgovora koji je trajao sat i po, neuobičajeno dugo, da [premijer Ivica] Dačić i ja govorimo istovetno, samo drugim rečima. Išao sam svesno i dalje nego što možda diplomatski običaji nalažu, u analizi svega lošeg što je došlo sa UN-a i mogle su da zaključe šta zameramo i šta su naše želje”, rekao je Nikolić.

Jedan od uslova

On je kazao da će Srbija ispuniti sve uslove koje pred nju stavlja EU i kako očekuje da će datum otpočinjanja pregovora dobiti do kraja ove godine.

Nikolić je istakao da želi državu uređenu po mjerilima EU-a.

“Tu su pitanja sudija, privatizacija, borbe protiv korupcije, a [potpredsjednik Vlade Srbije] Aleksandar Vučić to najbolje može da uradi. Mi smo upali u zmijsko gnezdo, među ljude na funkcijama koji gospodare životima, koji me prisluškuju, i Vučića, a tako se ne može živeti u Srbiji”, kazao je Nikolić. 

On je podsjetio da je borba protiv korpucije jedan od uslova EU-a.

“Želimo da proganjamo kriminalce i ne interesuje me njihov odnos sa političarima – to nije predmet istrage”, kazao je.

“Maštam o tome da otpočenemo pregovore sa EU-om, to je znak da je Srbija uređena zemlja. I ako žele da nam postavljaju uslov da priznamo nezavisnost Kosova, neka nas to čeka za ulazak, a ne za pregovore”, zaključio je Nikolić.

Izvor: Agencije