Nikolić: Nadam se da će Srbija i RS biti jedno

Izgradnja mosta trebala bi skratiti put robe za najmanje 80 kilometara (Anadolija)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas kako se nada da će Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpske jednog dana biti – jedno.

„Na svu sreću, još uvek Srbe ne hapse za izrečene želje, pa tako da još uvek možemo da ih iznosimo. Da, ja se zaista iskreno nadam da ćemo jednoga dana biti jedno“, rekao je Nikolić novinarima na prilazu mostu “Bratoljub” na Drini između Srbije i BiH, javlja Tanjug.

Nikolić je naveo kako je ovaj dan, kada su spojene obale Drine novim mostom između Ljubovije (Srbija) i Bratunca (BiH), veliki dan jer mnogo toga simbolizira. Kako je dodao, Srbija i RS “teškom mukom i uz mnogo napora i protivljenja grade svoju zajedničku budućnost”.

Primjećuje da se s druge strane Evropa ujedinjuje i kako se mnoge države u svijetu raduju „nekakvim savezima, organizacijama u kojima mogu da zajednički ostvaruju ciljeve, a ovde je jedan narod podeljen Drinom i ima muka da dokaže da sve što rade u Srbiji ima uticaja na Srpsku i obrnuto“.

LSV: Nikolić podriva teritorijalni integritet BiH

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Narodne skupštine i Vlade Srbije da se ograde od izjave predsjednika ove države Tomislava Nikolića kako će „Srbija i Republika Srpska jednog dana biti – jedno“.

U LSV-u smatraju kako ta izjava predstavlja „otvoreno podrivanje“ integriteta Bosne i Hercegovine, što je u suprotnosti sa zvaničnom politikom Srbije.

„Srbija je jedan od garanata poštovanja Dejtonskog sporazuma, a samim tim i teritorijalne celovitosti BiH, zato izjava Tomislava Nikolića ima još negativniji kontekst“, dodaje se u saopćenju koje je potpisao lider LSV-a Nenad Čanak.

Naveo je kako se pravi političari u Srbiji rukovode željama svog naroda i u Beogradu i u Pirotu, Kragujevcu… „ne samo ovde, već da se povežemo potpuno“. Nikolić je još jednom ponovio kako će se Srbija i RS povezivati, a da je, što se tiče Srbije, RS jedan dio koji se želi razvijati zajedno sa svim ostalim u Srbiji.

Dodik: Drina mitska rijeka

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik je rekao kako će most “Bratoljub” biti stavljen u funkciju krajem augusta. Istakao je kako je most veoma važan za stanovništvo tog kraja Srbije i RS.

Projekat finansiraju bh. entitet Federacija BiH, Republika Srbija i manjim dijelom Republika Srpska. Najveći dio sredstava izdvojila je FBiH i to 7,4 miliona eura. Srbija učestvuje sa 5,5 miliona eura, dok RS izdvaja 335.000 eura.

Dodik je istakao kako je dobro što će biti samo jedna procedura na prijelazu na kome će se moći odvijati i robni saobraćaj, navodeći kako na području od Zvornika do Višegrada više od 80 kilometara ne postoji nijedan granični prijelaz tog tipa.

„Most spaja obale Drine koja je mitska rijeka za naš narod i mi na ovaj način pokazujemo i dokazujemo naše uporno opredjeljenje za jedinstvo srpskog naroda i na jednoj i na drugoj obali Drine. RS je zagledana u Srbiju, RS se raduje snazi Srbije i njenom ekonomskom i svakom drugom jačanju“, naveo je Dodik.

Vučić: Svima je potreban rad

Izgradnja mosta trebala bi skratiti put robe za najmanje 80 kilometara, te napraviti najkraću vezu sa Koridorom 11 i Lukom Bar. Od početka radova u oktobru 2015. do sada završene su više od dvije trećine posla, a najzahtjevniji dio bio je premošćavanje Drine, javlja Anadolija.

Kada se završi, most preko kojeg dnevno pređe i do 5.000 ljudi, trebao bi biti dužine 227 i širine 14 metara. Planirano je da ima dvije saobraćajne trake i pješačko-biciklističku stazu s obje strane.

„Pameti nam treba danas više nego ikada i treba nam mnogo onih inženjerskih mozgova koji mogu da prepoznaju sve tačke koje treba premostiti, povezati, spojiti i učiniti privlačnim za život i rad. I Ljuboviji i Bratuncu potreban je rad. Srbiji, Srpskoj i BiH potreban je rad“, poručio je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Obilasku mosta prisustvovali su i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, kao i premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović.

Izvor: Agencije