Nikolić: Napad na Vučića odraz odnosa u BiH

Vučić je rekao da je pogođen kamenom u usnu, nakon čega su pale njegove naočale i slomile se (Reuters)

Nakon jučerašnjeg incidenta u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočarim, gdje je nakon komemoracije za žrtve genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka 1995. napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić okarakterizirao je jutros napad kao “pokušaj linčovanja predsjednika Vlade Srbije”.

Dodao je kako napad predstavlja odraz loših i skoro neprijateljskih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Prema saopćenju iz kabineta predsjednika, Srbije navodi se kako napad na Vučića jasno pokazuje šta o Srbima kao narodu “misle pojedini bošnjački političari i vjerske vođe”, prenosi Anadolija.

“Aleksandar Vučić napadnut je zato što je predstavljao Srbiju. Očigledno je da je napadnut zato što je došao sa rukom ispruženom u znak pomirenja. Niko ne smije da ostane ravnodušan pred divljaštvom koje je ličilo na napad na srpske svatove 1992. godine. Ako je potrebna izuzetna hrabrost da bi se otišlo u prijateljsku posjetu, onda se postavlja pitanje šta je tek neprijateljstvo”, navodi se u saopćenju iz Nikolićevog kabineta.

Nikolić je “čestitao Vučiću na hrabrosti i njegovom obezbjeđenju na odanosti”.

“Srbija svoj stav prema drugim narodima i državama neće promijeniti, on ostaje prijateljski, drugi treba da se zamisle nad onim što čine ili su učinili svađajući nas 20 godina poslije građanskog rata”, zaključio je Nikolić.

Crnadak: Nastavak saradnje Srbije i BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je novinarima u nedjelju nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Italije Paolom Gentilonijem: ”Ono što se desilo, nikako se nije smjelo desiti i Vučić to pogotovo sa namjerom sa kojom je došao nije zaslužio. Ipak, za mene je važno da je ovaj napad na Vučića osuđen od majki Srebrenice, gradonačelnika Srebrenice, tri člana Predsjedništva BiH i brojnih drugih osuda koje smo jučer čuli.”

Prema njegovim riječima, nakon incidenta u Potočarima, Crnadak je više puta telefonom razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Srbije, Ivicom Dačićem.

“Nakon razgovora s njim, uvjeren sam da neće biti prepreka za dalju saradnju. Dobili smo jučer protestnu notu iz Srbije, rekao sam mu da najoštrije osuđujemo napad na Vučića i da se nadam da to neće utjecati na dalje odnose. Ne očekujem da će ono što se desilo imati utjecaj na dalji razvoj sve boljih odnosa naših zemalja”, kazao je Crnadak dodajući kako ni sinoć, ali ni jutros nije dobio informaciju o eventualnim počiniocima. 

Na napad na Vučića u Potočarima osvrnuo se i Gentiloni, ističući kako smatra da “akt pojedinaca koji su Vučića napali, ne može poništiti ono zbog čega je on došao u Srebrenicu.”

“Kako su to rekle i majke Srebrenice, napad na Vučića bio je i velika uvreda za cijeli događaj, za njih same i za njihove najbliže, za one koji su tu sahranjeni. Naravno, na neki način, utjeha je to što je reakcija Srbije bila takva da je ostavila sva vrata otvorenim”, zaključio je talijanski ministar.

U Zagrebu, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se jučerašnji događaj neće dobro odraziti na odnose u regiji, a najmanje će se dobro odraziti na Srebrenicu, u kojoj danas živi trećina ljudi, u odnosu na 1991. godinu, i u koju se, kako drži, “život neće vratiti”.

Milanović je ocijenio je kako je to je bio mučan događaj te da neće nikome dijeliti savjete je li ili nije trebalo doći i šta je prethodilo obilježavaju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, za koji, istakao je Milanović, “nije kriv srpski narod, već razbojnici u njegovim redovima, koji nisu pitali srpski narod smiju li to napraviti”.

”Ubijeno je osam tisuća ljudi, ako to nije početak genocida, onda ne znam što jest”, izjavio je premijer Milanović u nedjelju.

Protestna nota

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je jučer protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH zbog napada na Vučića.

“Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić svojim prisustvom pokazao je spremnost da se pokloni srebreničkim žrtvama i napravi korak dalje u odnosima u regionu, što očekujemo i od ostalih zemalja. Od zvaničnika Bosne i Hercegovine očekujemo javnu osudu pokušaja ubistva predsednika Vlade Republike Srbije”, navodi se u noti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije je osudio napad na premijera Srbije.

MVP Srbije očekuje da nadležni organi Bosne i Hercegovine pronađu napadače na predsjednika Vlade Srbije i kazne ih po zakonu, kao i da Srbiju o ishodu postupka obavijeste, navedeno je u dokumentu.

I Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo napad na Vučića, izrazivši “duboko žaljenje” zbog toga.

Uz zahvalnostu Vučiću za dolazak u Srebrenicu, “jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namjerom da oda počast žrtvama”, Predsjedništvo BiH zatražilo je od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima da hitno provedu detaljnu istragu sa ciljem identifikacije izvršilaca napada.

U tom smislu, traže da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija BiH za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je osramoćen napadom na Vučića, jer su “Bošnjaci gostoprimljiv narod”. Potvrdio je kako je Vučiću u telefonskom razgovoru prošle sedmice garantirao sigurnost u Srebrenici.

‘Napad na dostojanstvo’

Munira Subašić iz Udruženja majki Srebrenice i Žepe je rekla: “Ovo nije bio bio napad na Vučića već na nas, na naše dostojanstvo! To je uradila jedna grupa ljudi među kojima ja nisam vidjela žrtve. Sada će se, nažalost, sve prepisati nama. Strašno sam se razočarala i osjećam se povrijeđenom kao da se meni ovo desilo. Ne zbog Vučića, već zbog našeg dostojanstva kojeg mi 20 godina čuvamo”.

Nakon što je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari došlo do zvižduka, bacanja kamenja i predmeta na premijera Srbije Aleksandra Vučića, on je u obraćanju medijima u Beogradu kazao da su ga porodice žrtava srdačno dočekale i nisu povezane sa napadom.

Rekao je kako je pogođen kamenom u usnu, nakon čega su pale njegove naočale i slomile se.

Vučić je kazao kako napad nisu organizirale porodice žrtava. Prema informacijama koje ima, “napad su organizovali navijači jednog fudbalskog kluba iz Srbije”.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković osudio je napad, rekavši da to nije učinio niko ko je preživio genocid, te da su napadači, koji su nedugo nakon incidenta napustili Srebrenicu, iskoristili dostojanstveni događaj ukopa žrtava genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije