Nikolić neće komentirati Ivanićevu izjavu o ‘treniranju strogoće’

Mladen Ivanić ranije je pozvao Tomislava Nikolića da 'ne dijeli srpski narod zapadno od Drine' (AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak da je spreman otići u Srebrenicu, da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da, zajedno s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oda počast stradalima svih vjeroispovijesti.

U odgovoru Nikolića predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću, koji je ranije u ponedjeljak rekao da predsjednik Srbije dijeli “srpski narod zapadno od Drine”, piše da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju.

“Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu, da oda počast žrtvama strahovitog zločina”, navodi se u saopćenju press službe predsjednika Srbije.

Ističe se da je Nikolić istovremeno izrazio spremnost da, zajedno s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine oda počast stradalima svih vjeroispovijesti, na mjestima koje oni izaberu.

“Od srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, predsednik Nikolić očekuje saradnju i razumevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsednik Republike to ne želi ni da komentariše”, navodi se u saopćenju.

‘Ivanić nije razumio poruke’

Ivanić je ranije u ponedjeljak, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, rekao da nije razumio poruke iz Beograda, koje su u nedjelju poslali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodao je da je, što se tiče Nikolića, očekivao “da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi spoljna politika u Bosni i Hercegovini”, odnosno da se odluke donose konsenzusom.

“Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo [Srbiji], jer smo mi ovdje [u Bosni i Hercegovini] ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine. Jer, bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču”, rekao je Ivanić.

Ivanić je prethodno saopćio da je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uputio pismo u kojem je naveo da je britanska rezolucija o Srebrenici podijelila narod u Bosni i Hercegovini i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti.

On je dodao da bi Nikolić, “da je čitao diplomatsku poštu i medije, vidio da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno prije njega”.

Izvor: Agencije