Nikolić optužio Izetbegovića za 'falsifikat'

Nastavlja se javna prepirka Izetbegovića i Nikolića zbog opaske predsjednika Srbije da 'Bosna polako nestaje pred našim očima'.

Bakir Izetbegović, Tomislav Nikolić, BiH, Srbija
Izetbegović (lijevo) je Nikoliću poručio da 'Bosna neće nestati ni brzo, ni polako' [EPA/AFP]

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, u razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Michaelom Kirbyjem, izjavio je u srijedu je da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izvlačio iz konteksta njegove komentare o Bosni i Hercegovini i pokušao stvoriti  lošu sliku o srbijanskoj politici.

Kako je navedeno u saopćenju iz kabineta predsjednika Srbije, Nikolić je rekao američkom ambasadoru da, iako je Srbija posvećena uspostavljanju stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope, neki političari u regiji misle da sebe mogu učiniti bitnijim u očima Zapada tako što će, izvlačenjem iz konteksta njegovih riječi i "grubim falsifikatima", pokušati stvoriti lošu sliku o politici koju Srbija vodi.

"Poslednji primer za to je jučerašnje pismo Bakira Izetbegovića. Srbija je učinila mnogo na uspostavljanju stabilnosti u ovom delu Evrope i njena politika po tom pitanju se neće menjati", kazao je Nikolić.

Otvoreno pismo Izetbegovića

U otvorenom pismu predsjedniku Srbije, Izetbegović je rekao: "Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima', ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine".

Izetbegović je rekao da Bosna neće nestati, "ni brzo, ni polako".

Potom je Nikolićev ured izdao saopćenje u kojem se navodi da se njegova izjava za makedonsku televiziju ne može tumačiti drugačije "osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice".

U međuvremenu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik u srijedu je izjavio da Izetbegović nije predstavnik RS-a, niti ima pravo govoriti u ime građana Bosne i Hercegovine, jer je isključivo bošnjački član bh. Predsjedništva.

On je rekao da su građani RS-a saglasni s Nikolićevim stavovima.

Dodik je kazao da ukoliko je Izetbegović uvrijeđen konstatacijom koju je dao Nikolić, ima, kao i svako, pravo na tu izjavu reagirati lično, ili u ime Bošnjaka, čiji je predstavnik, ali ni u kom slučaju uime svih u Bosni i Hercegovini i RS-u.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.