Oglasi

Nikolić optužio Izetbegovića za 'falsifikat'

Nastavlja se javna prepirka Izetbegovića i Nikolića zbog opaske predsjednika Srbije da 'Bosna polako nestaje pred našim očima'.
Izetbegović (lijevo) je Nikoliću poručio da 'Bosna neće nestati ni brzo, ni polako'EPA/AFP

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, u razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Michaelom Kirbyjem, izjavio je u srijedu je da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izvlačio iz konteksta njegove komentare o Bosni i Hercegovini i pokušao stvoriti  lošu sliku o srbijanskoj politici.

Kako je navedeno u saopćenju iz kabineta predsjednika Srbije, Nikolić je rekao američkom ambasadoru da, iako je Srbija posvećena uspostavljanju stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope, neki političari u regiji misle da sebe mogu učiniti bitnijim u očima Zapada tako što će, izvlačenjem iz konteksta njegovih riječi i "grubim falsifikatima", pokušati stvoriti lošu sliku o politici koju Srbija vodi.

"Poslednji primer za to je jučerašnje pismo Bakira Izetbegovića. Srbija je učinila mnogo na uspostavljanju stabilnosti u ovom delu Evrope i njena politika po tom pitanju se neće menjati", kazao je Nikolić.

Otvoreno pismo Izetbegovića

U otvorenom pismu predsjedniku Srbije, Izetbegović je rekao: "Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima', ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine".

Izetbegović je rekao da Bosna neće nestati, "ni brzo, ni polako".

Potom je Nikolićev ured izdao saopćenje u kojem se navodi da se njegova izjava za makedonsku televiziju ne može tumačiti drugačije "osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice".

U međuvremenu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik u srijedu je izjavio da Izetbegović nije predstavnik RS-a, niti ima pravo govoriti u ime građana Bosne i Hercegovine, jer je isključivo bošnjački član bh. Predsjedništva.

On je rekao da su građani RS-a saglasni s Nikolićevim stavovima.

Dodik je kazao da ukoliko je Izetbegović uvrijeđen konstatacijom koju je dao Nikolić, ima, kao i svako, pravo na tu izjavu reagirati lično, ili u ime Bošnjaka, čiji je predstavnik, ali ni u kom slučaju uime svih u Bosni i Hercegovini i RS-u.

Izvor: Agencije