Nikolić: Politika mira i saradnje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će se tokom svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata zalagati za politiku mira, stabilnosti i saradnje sa zemljama regije.

Obraćajući se brojnim zvanicama iz Srbije i inostranstva u zgradi Predsjedništva Srbije tokom svoje inauguracije u Beogradu u večernjim satima u ponedjeljak, Nikolić je kazao da će graditi „prijateljstva po svetu“.

„U interesu Srbije, sarađivaću sa svima i na Istoku i na Zapadu. Srbija time samo dobiva i ništa ne može da izgubi“, rekao je on.

Nakon što je nekolicina regionalnih državnika bojkotirala Nikolićevu inauguraciju zbog njegovih kontroverznih izjava o Srebrenici i Vukovaru, Nikolić je kazao da će se zalagati za saradnju sa zemljama regije.

„Srbija i njena deca upiru pogled u budućnost i zato neću dozvoliti da različiti pogledi iz prošlosti ugroze našu budućnost“, kazao je on.

Nikolić je poručio da će se obračunati sa onima odgovornim za korupciju u Srbiji, te kazao da se neće smiriti “dok se ne sazna sve i ne dokažu krivci za pljačkašku privatizaciju”.

Poruka EU

On je dodao da će kao predsjednik poštovati teritorijalni integritet Srbije, te pomenuo “naše Kosovo i Metohiju”.

Nikolić je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, te kazao kako se nada da će budući predsjednici imati lakši posao od njih dvojice.

Također, zahvalio je Evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fuleu, rekavši kako je “uvek bio uz Srbiju”.

Fule je izjavio da će Evropska unija biti najveći saveznik Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u toj organizaciji.

“Stajaćemo rame uz rame sa Vama i građanima Srbije”, rekao je on na inauguraciji.

“EU želi da Srbija napreduje na putu ka EU i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje odnosa Srbije i EU i da tijesno sarađujem sa Vama, predsjedniče i sa drugim institucijama na ovom poslu. Možete računati na moju ličnu podršku, kao i na podršku EU”, istakao je on.

Fule je kazao da su pred Srbijom mnogi izazovi na putu ka EU. On je rekao da Unija nema skrivenih zahtjeva, te da će prije svega razmotriti napredak Beograda u dijalogu s Prištinom, kao i u provođenju reformi u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Uz napomenu da EU veoma drži do regionalne saradnje, Fuelle je napomenuo da će od najveće važnosti biti da Nikolić prenese jasne poruke i ispuni obećanja koja je dao građanima Srbije i cijeloj regiji.

Svečana inauguracija počela je intoniranjem himni Srbije i Evropske unije, a u ulicama u okolini Predsjedništva istaknute su zastave Srbije i EU-a, izvijestio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Inauguraciji je prisustvalo stotinjak ljudi iz inostranstva, ali i domaćih političara i predstavnika kulturnog i sportskog sektora.

Zbog izjava koje je Nikolić dao nakon predsjedničkih izbora svoj dolazak u Beograd otkazali su predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije, te predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nikolić je ranije izjavio da se u Srebrenici nije desio genocid, te da je Vukovar „srpski grad“.

Inauguraciji, međutim, prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kazao je da je nedolazak regionalnih predsjednika „uvreda za Srbiju, a ne za Tomislava Nikolića“.

Proces pomirenja

Žarko Papić, politički analitičar i direktor Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju, kazao je za Al Jazeeru kako je ovo prvi put da Srbija dobija četničkog vojvodu za predsjednika.

„Nakon izbora on je uspio sa nekoliko svojih izjava da poremeti proces pomirenja u regionu“, kazao je Papić.

„Bojim se da će se narušiti proces uspostavljanja povjerenja u državama u regiji. Bojim da će njegov izbor omogućiti radikalizacije na svim stranama“, kazao je on.

Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, potvrdio je da niko od izabranih predstavnika i institucija Srba u Hrvatskoj nije dobio poziv za učešće na inauguraciji.

‘Prvo, nisam dobio poziv i to vam dovoljno govori. Drugo, niko ne ide tamo gdje nije pozvan’, kazao je Pupovac. Na pitanje kako tumači ovaj propust, odgovorio je da je riječ ‘o neupućenosti, nesporazumu ili neslaganju’.

Izvor: Al Jazeera