Nikolić potvrdio prvu posjetu Sarajevu

Prošle godine, odgođena je planirana posjeta Nikolića Sarajevu (Reuters)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravit će u subotu i u nedjelju u radnoj posjeti Sarajevu u okviru koje će učestvovati na ekonomskom “Samitu 100” i sastanku regionalnih lidera u okviru procesa “Brdo-Brijuni”.

Dolazak su potvrdili i predsjednici država regije.

U subotu se održava “Samit 100” pod nazivom “Dogovor za novo doba”. 

Na Samitu će 100 najuspješnijih privrednika iz regije predstaviti primjere dobre prakse kroz panel diskusije.

U nedjelju će se održati sastanak lidera regiona u okviru procesa “Brdo-Brijuni”, kojem će kao gost prisustvovati i predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Susreti sa predsjednicima

Tokom drugog dana posjete Sarajevu, predsjednik Srbije će se na marginama sastanka u okviru procesa “Brdo-Brijuni” sastati i sa italijanskim predsjednikom te predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Nikolić će se u nedjelju susresti i sa predsjednikom Makedonije Ðorgem Ivanovim, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Albanije Bujarom Nišanijem i članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, navodi se u saopštenju.

Tomislav Nikolić je, prvi put u svom mandatu, u junu prošle godine trebao posjetiti Sarajevo. Izetbegović je tada zatražio odgađanje posjete zbog hapšenja ratnog komandata Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. u Švicarskoj po potjernici koju je za njim godinu ranije raspisala Srbija, koja ga tereti za ratni zločin na srebreničkom području.

Orić je kasnije izručen BiH, a suđenje je u toku.

Izvor: Al Jazeera i agencije