Nikolić: Priština nema više šta da traži od Beograda

'Albanci su bili spremni da ratuju, ali je Srbija učinila još jedan napor da ni do kakvog sukoba ne dođe', ocijenio je Nikolić (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je važno da se održi dijalog između Beograda i Prištine uprkos suprotstavljenim stavovima, ali je ocijenio da Priština nema više šta tražiti od Beograda osim priznavanja nezavisnosti, koje “nikada neće dobiti”.

Podsjetivši da je Beograd 2012. godine otpočeo razgovore s predstavnicima Albanaca u Prištini i da je mnoge ingerencije države prenio, dogovorima u Briselu, privremenoj administraciji u Prištini kao izvorne ingerencije, Nikolić je kazao “da smo tu došli do kraja”.

“Priština, izuzev nezavisnosti, koju od Srbije nikada neće dobiti, nema više šta da traži u razgovorima sa Beogradom pošto ne postoji tema koju nismo rešili pozitivno za Prištinu, ali postoje teme koje Priština nije pozitivno rešila za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, a koje je dogovorila u Briselu. Mi sada na tome insistiramo”, rekao je Nikolić novinarima u Lisabonu.

‘Spremnost na ratovanje’

On je ponovio da je pojava specijalnih snaga prištinske administracije na sjeveru Kosova, gdje, kako je naveo, “po sporazumu ne smeju da se nađu bez saglasnosti NATO-a i lokalne zajednice”, bila znak da su Albanci spremni da ratuju, ali je Srbija učinila još jedan napor da ni do kakvog sukoba ne dođe.

“Mi smo o tome juče detaljno razgovarali u Briselu. Stavovi su nepomirljivi. Albanci neće odustati od nezavisnosti, Srbija tu nezavisnost nikada neće da prizna. Ako to znači da više ne možemo ni o čemu da se dogovaramo, onda je to loše, jer ja mislim da mi treba da se dogovaramo i da neprekidno držimo taj dijalog otvorenim bez obzira što su stavovi direktno suprotstavljeni. Međutim, poslednji potezi Albanaca su i Evropskoj uniji, koja je medijator u tim našim dogovorima, pokazali da je iskrenost isključivo na strani Beograda”, rekao je Nikolić.

On je dodao da Srbija njeguje “najbolje moguće prijateljske odnose” sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali je izrazio uvjerenje da mnoge države koje su priznale Kosovo danas to ne bi učinile da je do proglašenja nezavisnosti došlo sada.

Izvor: Agencije