Nikolić: Srbija ne može ispuniti dva uvjeta EU-a

Nikolić je kazao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu (Al Jazeera)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu za Al Jazeeru English kazao da Srbija želi postati članicom Evropske unije, ali postoje dva uvjeta koja ne može ispuniti – da prizna nezavisnost Kosova i da bude u svađi sa zemljama s kojima je EU u svađi, prije svega s Rusijom.

“Prije 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i s Istokom i sa Zapadom – želimo postati članicom Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom”, kazao je Nikolić u emisiji Recite Al Jazeeri (http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/2016/11/tomislav-nikolic-serbia-won-align-east-west-161124105054362.html).

Na upit da komentira navode Balkanske istraživačke mreže da je našla dokaze o kanalu preko kojeg oružje sa Balkana ide direktno na arapski poluotok i zemlje koje graniče sa Sirijom, te da to oružje završava u rukama ISIL-a, Nikolić je kazao da Srbija proizvodi lako oružje i da ga izvozi, ali da sve to posmatra UN.

Srbija nikada u NATO-u

Nikolić objašnjava da Srbija ima veliko prijateljstvo i s Istokom – bliske odnose, historijske, religiozne, jezične veze sa Rusijom, a na pitanje zašto, paralelno s članstvom u EU-u, Srbija ne želi u NATO, o on tvrdi kako je to posve druga priča.

“Bili smo napadnuti i bombardirani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stajalište naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u”, poručio je Nikolić.

Nikolić tvrdi da Srbija više nikada ne namjerava ratovati.

“Ako je NATO obrambeni savez, ne trebamo biti članica NATO-a jer Srbiju niko neće napasti. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru ikada više ratovati”, rekao je.

Nikolić je kazao kako sebe ne može niti zamisliti kao predsjednika države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije