Nikolić: Srbija pokazala humanost, a htjeli nas žigosati genocidnim

Nikolić je ukazao da je od početka godine evidentirano 125.138 izbjeglica u Srbiji (AP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić založio se, u svom govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, za održavanje međunarodnog foruma o izbjegličkoj krizi, koja je, kako je rekao, najveći izazov današnjice, i istakao humanost građana Srbije prema izbjeglicama sa Bliskog istoka.

“Nema boljeg načina da se objektivno sagleda situacija i pruži odgovor i predlog za rešavanje tog kompleksnog problema jer humanitarna katastrofa sa kojom se suočava svet, sada je samo posledica krize koja već četiri godine potresa Siriju bez adekvatnog odgovora međunarodne zajednice”, rekao je Nikolić.

Dodao je i kako je “Srbija ‘90-ih godina označena kao krivac za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, koji je na sličan način iniciran i insceniran kao sukob u Siriji”.

“Čak je nedavno pred Savet bezbednosti UN-a bila podneta rezolucija kojom bi se Srbi žigosali kao primer genocidnog naroda. Kakvi smo to mi genocidni zločinci? Da li o tome ili o dobrodušnim i velikodušnim domaćinima govore snimci migranata koji u regionu jedino u Srbiji ne deluju uplašeno i zabrinuto od postupaka naroda ili vlasti. Da li su se to građani Srbije promenili? Nisu. Građani Srbije svih nacionalnosti su oduvek, i tada i sada, humani ljudi, dobri domaćini i dobri susedi”, poručio je Nikolić.

Naveo je i kako je “Srbiji možda teže nego ostalim zemljama Evrope zato što nema pristup zajedničkim fondovima”, ali se trudi da, kako je rekao, “uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, obezbedi pristojan boravak i smeštaj izbeglih lica“.

Nužna pomoć Evrope

“Međutim ukoliko međunarodna zajednica, pre svih Evropska unija, ne učini konkretan napor da se problem reši, Jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa. Posledice toga niko ne može da predvidi, ali će se one sasvim sigurno odraziti ne samo na Evropu, već i na čitav svet”, poručio je Nikolić.

Ukazao je i na podatak da je od početka godine evidentirano ukupno 125.138 osoba koje su stigle na teritoriju Srbije od kojih je samo 524 podnijelo zahtjev za azil.

Skrenuo je i pažnju na “zabrinjavajuće ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama, koje su podigle žičane i žilet-ograde u nameri da getoiziraju azilante koji beže od rata i nemaštine”.

“Srbija nije članica EU, ali doslovno sprovodi u delo proklamovani princip solidarnosti koji je vrednosni temelj na kome bi bezuslovno trebalo da počiva sama EU. Ne znam kako se ovolika sebičnost, ponekad i mržnja prema onima koji nemaju ništa razvila kod pojedinaca. Sudeći po tome kako rukovodstva nekih država sve više gube nerve, situacija će biti samo gora”, upozorava Nikolić.

U tom smislu predložio je donošenje sveobuhvatnog plana koji bi se morao realizovati u najkraćem mogućem roku. “Ako ga ne bude, migranti će se potpuno prepustiti krijumčarima ljudi”, zaključio je predsjednik Srbije.

Govorio i o UNESCO-u

Nikolić je sa govornice UN-a ukazao i na to da je “Srbija jedina zemlja u Evropi, kojoj pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a”.

“Albanija je u ime prištinske administracije podnela zahtev UNESCO-u da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom. Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire u nameri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi nov etnički i kulturni identitet Kosmeta. Kako to sada sebe mogu da prepoznaju kao čuvare i zaštitnike oni koji su palili i uništavali sa jasnim ciljem izvan svih moralnih normi i usvojenih pravila na kojima UNESCO počiva”, upitao je Nikolić.

Po njemu, “ukoliko se taj zahtev prihvati, stvara se opasan presedan i otvara se prostor za legalizovanje nasilja nad nacionalnim, kulturnim i verskim identitetom bilo kog naroda, bilo gde”.

“Zato apelujem na sve predsednike da ne dozvolite da se srpskom narodu oduzme njegovo biće, otme njegova suština, njegova duhovna vertikala: manastiri na Kosovu i Metohiji i proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na Kosovu i Metohiji. To prosto nije istina, nije istorijska i naučna činjenica. Nije pravda”, zaključio je Nikolić.

Izvor: Agencije