Nikolić u Italiji negira srebrenički genocid

Nikolić: Parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu (Anadolija)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio za italijanski list Corriere della Sera da Srbija nije odobrila ubijanje Bošnjaka u Srebrenici, te ponovio da se ne radi o genocidu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

„U Srebrenici se nije desio genocid. Riječ je o pojedinačnoj krivici pripadnika srpskog naroda. Srbijanski Parlament je osudio ovaj zločin, ali nije kazao da je riječ o genocidu. Nijedan Srbin ne priznaje genocid u Srebrenici, pa ni ja“, prenio je italijanski list riječi Nikolića, koji je u zvaničnoj posjeti Italiji.

Neće izbjegavati Thacija

Nikolić je kazao da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić trenutno u Hagu i da se protiv njih vodi postupak.

Nikolić smatra da su oni nevini i da ih se takvim mora smatrati sve dok im se ne dokaže krivica, prenosi italijanski list.

Predsjednik Srbije se u intervjuu osvrnuo i na proces integracije Srbije u Evropsku uniju (EU).

Tvrdi da EU ne bi trebala pred Srbiju stavljati uslov priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Ukoliko je neophodno odricanje od Kosova, onda je prihvatljivije da zaboravimo Evropu“, rekao je Nikolić.

Ističući da je Srbija pod pritiscima po pitanju Kosova, Nikolić je rekao da je u pregovorima s Prištinom postignut niz dogovora.

On je kazao da neće izbjegavati susret s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, ali i istakao da se naprije mora završiti krivični proces protiv njega.

Izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty povezao je Thacija sa trgovinom organa na Kosovu, ali Thaci negira da je umiješan. 

‘Pitajte njih’

„Naš cilj od 2000. godine je Evropska unija. Završeni su reformski procesi naše ekonomije, pravnog sistema, tajne službe, javnog sektora i slično. Sada se postavlja uvjet priznanja Kosova. Nije pitanje da li mi želimo Evropu. Pravo pitanje je da li ona želi nas. To njih pitajte“, poručio je Nikolić.

Nadalje, Nikolić je istakao da je njegova prva posjeta zemljama EU-a počinje u Italiji, jer saradnja dviju zemalja traje decenijama.

On je podsjetio na to da je italijanski gigant Fiat rođen upravo u srbijanskom Kragujevcu i da je od tada sklopljeno mnogo brakova između Srba i Italijana.

Izvor: Agencije