Nikolić u Sarajevu: Srbija protiv ulaska u NATO jer ne želi više ratovati

U okviru Summita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Europe, koji se održava u Sarajevu, u subotu je organiziran i predsjednički panel, u čijem radu sudjeluju predsjednici država regije.

Na skup su došli predsjednici Srbije Tomislav Nikolić, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci, Albanije Bujar Nishani te članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Kao počasni gost skupa, u Sarajevo je stigao i predsjednik Italije Sergio Mattarella.

“Proces pomirenja ide u pravom smjeru, ali ne ide dovoljno brzo. Upravo ovakvi susreti gdje će biti lideri sa Balkana potpomognuti ljudima iz biznisa, način je da krize prevazilazimo. Povjerenje i nepovjerenje ima duboke korijene na Balkanu. Lako se ruši, a teško se gradi. Imaju svi svoje frustracije i razloge za nepovjerenje. Trebamo uspostaviti intenzivan i iskren kontakt. Biti lideri i shvatiti kako se drugi osjećaju, a ne robovati emocijama vlstite etničke grupe”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Nikolić smatra da sve zemlje regije imaju svoj put ka Europskoj uniji i da “svi treba da mole Boga da ona opstane”, te da je trend razvoja dobrih odnosa na Balkanu zaustavljen.

Rekao je i kako Srbija protiv ulaska u NATO jer više nikad ne želi ratovati.

“Da smo mogli sami rešiti svoje probleme, rešili bi ih. Bili smo na dobrom putu da ih rešimo i onda je došla kriza u EU, a ona je višeslojna. Razdvojeno idemo u Evropsku uniju, a nikada nismo seli da kažemo: ‘Hajde da zajedno to obavimo’. Srbiji ništa ne znači da uđe u Uniju, ako ne uđu susedi, poput Makedonije na koju EU ne obraća pažnju. Nedostaje nam zajednički nastup pred EU da želimo svi zajedno da uđemo. Još nismo dostigli nivo da budemo tako povezani da svi sarađujemo jedni sa drugima. Kada bi prestali jedni drugima da podmećemo noge bilo bi bolje”, kazao je Nikolić.

Taj je skup bio prva prilika predsjedniku Srbije Nikoliću da posjeti Sarajevo, a na početku posjeta sreo se sa slovenskim kolegom Pahorom.

Zajedno na treća tržišta

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i daljem unapređenju ekonomske suradnje dvije zemlje te aktualnoj situaciji u regiji.

“Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra godišnje”, napomenuo je Nikolić.

Po njemu, dvije države bi trebale zajednički istupati na trećim tržištima i realizirati zajedničke projekte u različitim područjima.

Pahor je obećao da će Slovenija nastaviti pružati podršku Srbiji na putu u Europskoj uniji te je spremna pomoći prilikom usklađivanja zakonske regulative i propisa tokom procesa pridruživanja.

Protokolom skupa predviđeno je da u nedjelju bude održan plenarni sastanak lidera Jugoistočne Europe.

Summit 100 se održava s ciljem pokušaja ujedinjena tržišta s više od 25 milijuna ljudi, kako bi bile pokrenute nove inicijative i projekti, da bi se povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

“Kako bismo išili ukorak s promjenama u svijetu, regiji je potrebna nova energija kroz inovacije, inspiraciju i integraciju”, poruke su summita.

Uklanjanje barijera

Glavna tema skupa je uklanjanje barijera između zemalja regije prije ulaska u EU.

Problemi su vidljivi – od brojnih carinskih prepreka, preko slabe prometne povezanosti, do neusklađenosti radnog zakonodavstva.

Sve to koči gospodarski rast, a zajednički ekonomski interesi mogu biti poticaj prevazilaženju političkih razlika.

Poslovna zajednica je frustrirana sporom realizacijom konkretnih inicijativa, kojima je cilj olakšati poslovanje, a bez političke podrške i odlučnosti realizacija tih ideja nije moguća, poručeno je sa skupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije