Nikolić: Veliki dan za Srbiju, Rusija je pravi prijatelj

Tomislav Nikolić je kazao da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj Srbije (Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na Prijedlog rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a izjavio da je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.

Nikolić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je spriječeno bacanje ljage na cijeli srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim.

“Prijatelj koji zna da ceni prave vrednosti i koji dobro dobrim vraća” podvukao je Nikolić.

“Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu” rekao je predsjednik Srbije.

Osuđivanje jednog naroda

Kako je naveo u Srebrenici se desio užasan zločin koji je osudila cijela Srbija.

“Zločini su se desili tokom, ratnih dešavanja devedesetih i pojedinci ili grupe pojedinaca su u njemu činile zločine. Muslimanske snage Bosne i džihadisti hladnokrvno su ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica. Sravnjeno je sa zemljom 39 sela u tom području” ukazao je Nikolić i dodao da je rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, imala za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmjera.

Nikolić je okarakterisao paradoksalnim pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svjetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog svijeta, žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svjetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocid.

“Čak i da je takva paradoksalna odluka bila doneta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzela. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi.Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom sveta” poručio je on.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da Rusija nije dozvolila da se eventualnim usvajanjem britanske rezolucije o Srebrenici problematizuje situacija i pojačaju podjele u Bosni i Hercegovini, javlja Radio televizija Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske izražava duboko poštovanje prema svim žrtvama proteklog rata u BiH i njihovim porodicama, kao i zahvalnost za razumijevanje i napore koje su uložile Srbija, Rusija, Kina i druge države koje su upozoravale na štetnost predložene rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN po unutrašnje odnose u BiH“, izjavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici o kojem se danas glasalo u UN- nije usvojen jer je Rusija, jedna od pet stalnih članica UN, uložila veto.

Veto Čurkina

Predstavnici deset zemalja su podržali rezoluciju, četiri zemlje su bile suzdržane (Angola, Kina, Nigerija, Venecuela) , a ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je bio protiv, a nakon glasanja predsjedavajući sjednice je konstatovao da rezolucija nije usvojena.

Ove godine će u Srebrenici -Potočarima 11. jula biti sahranjeno 18 maloljetnika među 136 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće, djedova.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.

Izvor: Agencije