Nikolićev avion se prinudno vratio

Nikolić: zbog kvara na motoru vladinog falcona otkazana posjeta Vatikanu

Avion kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poletio za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a posjeta Svetoj stolici je otkazana, saznaje Tanjug.

Kvar se dogodio na motoru vladinog falcona.

Nikolić je trebalo da boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Vatikanu i da se sastane sa papom Franjom i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i da razgovara sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Gallagherom i šefom Odsjeka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrykom Jagodzinskim.

Nikolić, koji je uoči posjete Vatikanu razgovarao sa patrijarhom Irinejem, rekao je da će papi Franji prenijeti i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve, koji su od zajedničkog interesa.

Najava zvanične posjete predsjednika Nikolića Vatikanu stigla je kao potvrda ocjena da su odnosi Svete stolice i Srbije posljednjih godina dobri, bez otvorenih pitanja i da se kreću uzlaznom linijom.

Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova. 

Brojni incidenti

Ovo je posljednji u nizu incidenata sa tom vladinom letjelicom.

Zbog raznih kvarova na avionu, “falkon”, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu “lear jetu”, 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na “falconu”, u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vrijeme poletio sa aredoroma “Nikola Tesla” na Kipar.

Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dijela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim “falconom” zabilježeni su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Avion se pokvario po dolaska u UAE, a kako je Tanjugu tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letjelice, kao i da je najvjerovatnije u pitanju kvar autopilota.

Sa istim avionom pet mjeseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letjelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poletio u službenu posjetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letjelici.

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa “lear jetom” dogodio se prilikom Cvetkovićeve posjete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za slijetanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Augusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči polijetanja uočen je kvar na motoru “falcona”, a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.

Prema ranije saopštenim podacima avioslužbe Vlade Srbije “lear jet31a” proizveden je 1991, a “falcon 50” 1981. godine.

Izvor: Agencije