Oglasi

Nikšić sam uputio budžet zbog nesloge Vlade

Produženje mandata Upravi Razvojne banke uzrok svađe, Ivanković Lijanović tvrdi da NSRzB nije tražio kredite za predizbornu kampanju.

Sjednica Vlade bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na kojoj je trebalo da bude raspravljano o budžetu za iduću godinu nije održana u srijedu zbog nepostojanja kvoruma.

Kako je iz Sarajeva izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Pavković, bojkotirali su je ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava (HSP), stranaka koje više nisu dio parlamentrane većine.

Premijer FBiH Nermin Nikšić odlučio je, zatim, sam uputiti prijedlog budžeta u parlamentarnu proceduru.

"U skladu s članom 19 Zakona o budžetima Federacije BiH, koji glasi, citiram: 'Nakon razmatranja od strane Vlade premijer podnosi prijedlog budžeta za sljedeću godinu Parlamentu. Iskoristit ću svoje pravo i danas proslijediti budžet u Parlament", rekao je Nikšić.

Socijalna i fiskalna stabilnost

Prema tom tumačenju, potrebno je razmatranje, ali ne i usvajanje prijedloga budžeta u Vladi. Nikšić kaže kako samo spašava socijalnu i fiskalnu stabilnost zemlje.

"Ne želim ni na koji način dovesti u pitanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", rekao je Nikšić.
Donošenje budžeta  uvjet je MMF-a za drugi dio kredita iz stand-by aranžmana.

Vlada FBiH bez kvoruma

Ako se on ne realizira, Federaciji prijeti haos, tvrdi premijer. On i ostali ministri iz Socijaldemokratske partije BiH oštro su se obratili kolegama koji nisu došli na sjednicu.

"Ovo praktično smatram vrhuncem političkog pokroviteljstva nad kriminalom i korupcijom", rekao je ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

"Ne mogu da shvatim da neko, kada ima na jednioj strani tajkune koji ne ispunjavaju uslove za kredit Razvojne banke i na drugoj, invalide, borce, šehidske porodice i porodice poginulih, da stane na stranu tajkuna", kazao je ministar za pitanja boraca FBiH Zukan Helez.

Upravo je produženje mandata Upravi Razvojne banke razlog nove svađe u federalnoj Vladi.

Iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak pozivaju premijera da se vrati u zakonske okvire, jer tvrde kako se namjerno odugovlači s imenovanjima u nizu javnih preduzeća i ustanova.

"Mi imamo puno važnijih pitanja koja nikako da dođu na sjednicu Vlade Federacije. Mislim da novi politički partneri SDP-a vrše pritisak na premijera da se vrše isključivo zahtjevi nove parlamenrane većine što u ovom slučaju u Vladi FBiH ne može proći", smatra ministar preduzetništva FBiH Sanjin Halimović.

Ivanković Lijanović: Nisam tražio kredite

Zamjenik premijera FBiH Jerko Ivanković Lijanović, koji je gostovao u vijestima Al Jazeere, kazao je da činjenica da premijer sam podnosi prijedlog budžeta nije bila praksa do sada.

"To se do sada nikada nije desilo", rekao je on.

Ivanković Lijanović je optužen od strane direktora Razvojne banke da je tražio kredite kako bi finansirao predizbornu kampanju Narodne stranke Radom za boljitak.

"Nikad nisam tražio nikakve kredite za kampanju NSRzB-a", rekao je Ivanković Lijanović,  ali i dodao da je tražio da sredstva banke budu ravnomjerno raspodijeljena na sve kantone FBiH.

"Isto tako sam tražio da banka treba obaviti svoju misiju da … plasira sredstva u našu privredu kako bi zadržali radna mjesta i otvorili nova radna mjesta", kazao je on.

Ivanković Lijanović, koji je također federalni ministar poljoprivrede, kazao je kako u njegovom mandatu, nijedna kompanija čiji su vlasnici on ili članovi njegove porodice, nije dobila niti jedan kredit.

Međutim, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poslije općih izbora u BiH kaznila je NSRzB sa 5.000 eura zbog kršenja pravila ponašanja i zloupotrebe kampanje "Kupujmo domaće", čije je prvo lice bio Ivanković Lijanović, a na koju je potrošeno 300.000 eura.

Upitan da li je moralno koristiti javni novac na taj način, Ivanković Lijanović je rekao da to nije radio kako komisija tvrdi.

"Nažalost, komisija je pod pritiskom političkih partija donosila nezakonite odluke", kazao je on, te dodao kako su sudovi poništavali ranije odluke CIK-a da kazni njegovu stranku.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.