Nikšićev apel međunarodnoj zajednici: Zaustavite referendum

Nikšić poziva da se što prije zaustavi 'pokušaj početka urušavanja BiH' (Fena)

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić je uputio otvoreno pismo Uredu visokog predstavnika (OHR) i Vijeću za implementaciju mira u BiH (PIC) povodom izostanka njihove reakcije u vezi sa zakazivanjem referenduma u bh. entitetu Republika Srpska.

Pozvao ih na djelovanje u tom kontekstu, uz ocjenu da zakazivanje referenduma u RS-u predstavlja najteži oblik kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja. 

Odgađanja je do sada bilo i previše i krajnje je vrijeme za djelovanje, upozorava Nikšić, podsjećajući na ovlaštenja koja, u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir, ima OHR, te blagu, “zapravo nikakvu, reakciju visokog predstavnika i njegovog Ureda, na ovo očito kršenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje stabilnosti države Bosne i Hercegovine”.

Posebno zabrinjava otkazivanje najavljene sjednice PIC-a, na kojoj se trebala razmatrati trenutna situacija. Umjesto stavova članica PIC-a, uznemirenoj javnosti je ponuđeno šturo saopćenje kako se sjednica odgađa, navodi se u pismu, uz ocjenu “da je neprihvatljivo, pa čak i uvredljivo, da predstavnici najrazvijenijih demokratija svijeta, koje sačinjavaju PIC, moraju da se usaglašavaju oko pitanja referenduma, kojim se pokušava poništiti presuda Ustavnog suda BiH”.

Nikšić smatra da pokušaj poništenja presude Ustavnog suda BiH predstavlja najgrublji atak na vladavinu zakona, nezakonito djelovanje i rušenje ustavnog poretka, te da se to stanje dodatno komplikuje činjenicom da je veliki broj onih koji zloupotrebljavaju ovakvu situaciju u svrhu predizborne kampanje, svjesno proizvodeći dodatne tenzije i homogenizirajući biračko tijelo na nacionalnoj osnovi.

Istovremeno, navodi da se na taj način potpuno kompromituje izborni proces i atmosfera u kojoj se trebaju održati izbori, ističući de je zajednički interes spuštanje tenzija i smirivanje situacije.

Prešutna saglasnost

Uz poziv da odmah  u skladu sa svojim dužnostima i ovlastima, zaustavi ovaj pokušaj početka urušavanja BiH, Nikšić u pismu navodi da se, ukoliko izostane reakcija visokog predstavnika, to može razumjeti kao prešutna saglasnost sa jednostranim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma od institucija Republike Srpske.

„Nadam se da ste svjesni kako se, u tom slučaju, u BiH vraćamo na Ustav i zakone koji su važili prije njegovog potpisivanja. Radi se o Ustavu i zakonima Republike BiH i to je pravno jedino moguće rješenje ove krize… Ovo je vrijeme koje traži hrabre odluke, jer bilo kakvo uzmicanje pred snagama haosa i bezakonja ima previsoku cijenu. Ako smo išta naučili iz prošlosti, to je da se takvim politikama moramo suprotstaviti bez odlaganja“, navodi se u otvorenom pismu.

Izvor: Agencije