Nikšićki rudari počeli štrajk glađu

Tridesetak nikšićkih rudara zatvorilo se u jamu u kojoj borave već 13 dana. Počeli su štrajk glađu protestirajući što crnogorska Vlada nije ispunila njihove zahtjeve, isplatu sedam zaostalih plata i pokretanje proizvodnje u rudniku, izvijestila je Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Radnici su poručili da će u rudniku ostati do ispunjenja svih zahtjeva. Iz crnogorske Vlade za sada nema odgovora.

Čekali su nikšićki rudari podne da se crnogorska Vlada predomisli i umjesto ponuđene jedne i po isplati radnicima zaostalih sedam zarada.

Bez odgovora Vlade

Vladinog odgovora nije bilo. Zato je njihov odgovor radikalizacija štrajka do ispunjenja zahtjeva.

“To se podrazumijeva. Zatvaranje u jamu, štrajk glađu i žeđu. Od kada? Od sada”, poručio je rudar Zoran Ćipranić.

Tridesetak rudara ispod zemlje je već 13. dan. Neki od njih već su završili u bolnici zbog loših uslova u jami koja je zatvorena 2009.

Zoranov otac, Kostadin i sam je bio rudar. Kaže da je zabrinut za svoje nekadašnje kolege, jer je u jami velika vlaga, hladno je i ima odrona.

Kostadin Ćipranić je kazao: “Kako se osjećam kao roditelj ja to ne mogu opisati, kako nego kada bi poslao nekog od ove elite Crne Gore da noći tamo, on bi nam objasnio kakav je to crni život i kako se živi u jamu”.

Radnike u jami podržale su i ostale kolege. Od države traže isplatu sedam zaostalih zarada i pokretanje proizvodnje za šta je potrebno oko dva miliona eura.

Neozbiljna ponuda

Stoga ponudu države od 320.000 eura pomoći smatraju neozbiljnom. “Ne znači nam ništa. Dovoljno je jasno”, stav je rudara Radoja Radovića.

Vlasnik rudnika, ruska Centralno evropska aluminijumska kompanija, obustavila je proizvodnju 2011.

Kompanija je uz Željezaru najveća industrija u Nikšiću i zapošljava 314 radnika.

“Na sličan vid protesta, štrajk glađu i zatvaranje u jamu rudari su se odlučili i prije dvije godine. Kakvi će biti ishod današnjeg i koliko će on trajati moglo bi se znati više nakon sjutrašnje sjednice Vlade”, izvijestila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera