Nikšićki rudari predali zahtjeve Đukanoviću

Nikšićka kompanija Neksan nedavno je dostavila ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita Nikšić (Al Jazeera)

Radnici nikšićkih Rudnika boksita predali su crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću spisak zahtjeva za rješavanje njihove situacije i prodaju imovine te firme.

Predsjednik Sindikata Boksita Ilija Đilas podsjetio je da su do sada imali desetak sastanaka u Ministarstvu ekonomije, ali ništa nije riješeno. “Zato smo sada uputili zahtjev premijeru”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, radnici traže povezivanje radnog staža, isplatu zaostalih zarada i prodaju firme.

Đilas je rekao da od Odbora povjerilaca očekuju da hitno donese odluku o prodaji imovine firme nikšićkoj kompaniji Neksan.

On je dodao da je Neksan pojasnio ponudu i prema njegovim riječima to je firma koja bi riješila probleme u rudniku.

“Kompanija Neksan jedina je zainteresovana za kupovinu Rudnika boksita, postoje prijedlozi za poslovno-tehničku saradnju, ali to nama ništa ne znači”, naveo je Đilas.

Upozorio je da se, kako vrijeme prolazi, samo povećavaju troškovi stečaja i smanjuju radnička potraživanja, te podsjetio da se radnicima duguje 15 plata, zimnice i jubilarne nagrade.

On je pojasnio da je radnicima prihvatljiva ponuda Neksana od 4,4 miliona eura za imovinu i 600.000 eura za otpremnine. “Nema druge ponude i mi ćemo je prihvatiti”, zaključio je Đilas.

Protest pred Vladom

Radnici Rudnika boksita okupili su se ranije ispred zgrade crnogorske Vlade u Podgorici u znak protesta što se, kako kažu, odugovlači rješavanje njihove situacije i prodaja imovine ove firme.

Iako se ispred zgrade Vlade okupilo stotinak radnika, navodno se očekuje i dolazak ostalih kolega.

“Za sada smo došli u znak upozorenja, a ukoliko naši zahtjevi budu ignorisani nije isključena ni radikalizacija protesta. Radnike izdaje strpljenje zbog skoro godinu dana uzaludnih dogovora sa nadležnima o rješavanju situacije u rudnicima boksita”, naveo je Đilas.

Nikšićka kompanija Neksan, u vlasništvu Miodraga Davidovića, nedavno je dostavila ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita Nikšić.

Ta je kompanija organizovala i proizvodnju u Boksitima i isplaćivala zarade do 21. aprila, kada joj je prestao dva puta produženi tromjesečni Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji.

Izvor: Agencije