Nimetz: Ne pregovara se o identitetu naroda

Nimetz će se sastati i s novim makedonskim predstavnikom u razgovorima o imenu Makedonije Vaskom Naumovskim (EPA)

Posrednik UN-a za spor o imenu Makedonije Matthew Nimetz, nakon susreta s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, izjavio je da je u pitanje o imenu Makedonije uključeno mnogo zemalja, uključujući i SAD i Njemačku, te da mnoge zemlje žele vidjeti rješenje tog pitanja, posebno ako se ima u vidu sve ono što se trenutačno događa u svijetu, objavila je makedonska agencija MIA, kako prenosi Tanjug.

“Probleme ne treba ostavljati da se nagomilavaju već ih treba pravovremeno rješavati”, izjavio je Nimetz konferenciji za novinare u Vladi Makedonije.

Nimetz je istaknuo da podržava zanimanje koje je njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala u vezi s rješavanjem spora o imenu Makedonije budući da su, kako kaže, mnoge zemlje zainteresirane za stabilnost u regiji, prenosi Tanjug.

Nimetz: Identitet se kreira djelima i kulturom

Rekao je da UN ne pregovara o identitetu naroda.

“Ljudi imaju svoj identitet i o njemu se ne pregovara, on se kreira djelima i kulturom”, odgovorio je Nimetz na pitanje novinara pregovara li se o identitetu, kako je nedavno izjavila Merkel.

Posrednik UN-a je odvojene razgovore s predsjednikom i premijerom Gjorgem Ivanovim i Nikolom Gruevskim, kao i sa šefom diplomacije Nikolom Poposkim, ocijenio kao konstruktivne i dodao da očekuje da i grčka strana pokaže konstruktivnost.

Sastao se i s novim makedonskim predstavnikom u razgovorima o imenu Vaskom Naumovskim.

U srijedu putuje u Atenu, gdje će se susresti s grčkim čelnicima.

Nimetz je stigao u Skoplje u ponedjeljak, ali, kako je izjavio, bez novog prijedloga u vezi s imenom.

Posjet regiji najavio je prije nekoliko mjeseci, istaknuvši da je čekao završetak izbora u Skoplju i Ateni.

Dugogodišnji pregovori

Zanimanje koje je Europa u posljednje vrijeme pokazala za Zapadni Balkan je zabrinulo grčke diplomate, koji su poseban naglasak stavili na intervencije njemačke kancelarke Angele Merkel kada je riječ o ovom pitanju i naglasili da bi njena uloga u izlasku iz “slijepe ulice”, u koji su pregovori zapali, mogla biti odlučujuća.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene.

Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoje sjeverno područje.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atene i Skoplja vode se od 1992. godine.

Ujedinjeni narodi su 1993. godine priznali Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Izvor: Agencije