Nimetz: Pravo je vrijeme za rješenje imena Makedonije

Bila bi prava tragedija ako se ne postigne rješenje, izjavio je Matthew Nimetz (Anadolija)

Posrednik Ujedinjenih naroda u pregovorima o imenu Makedonije, Matthew Nimetz izjavio je u Skoplju da je pravo vrijeme za rješenje spora između Makedonije i Grčke.

Nimetz je na zajedničkoj konferenciji za medije s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim poručio da je pravo vrijeme za rješavanje spora oko imena jer je političko rukovodstvo dviju zemalja pokazalo ozbiljnost i dobru volju za postizanje dogovora, prenosi Anadolija.

“U biti, procesi se odvijaju dobro. Postoji dobra volja s obje strane da se ovaj dugogodišnji spor riješi. Ne želim potcijeniti ovo pitanje, jer postoje različiti stavovi, ali duboko verujem da je pravo vrijeme da se to pitanje konačno riješi”, rekao je Nimetz.

Također je istaknuo da među stranama postoje različiti stavovi, ali je izrazio optimizam o rješenju spora. 

“Ako sada ne učinimo nešto, a vrijeme prolazi, budućnost će biti neizvjesna. Ako sada ne koračamo naprijed, ne znamo šta će biti za 20 godina. Bila bi prava tragedija ako se ne postigne rješenje za ovo pitanje”, izjavio je Nimetz.

Dimitrov: Naći dostojanstveno rješenje

Šef makedonske diplomacije Nikola Dimitrov istaknuo je da je pitanje imena Makedonije iznimno osjetljivo za građane Makedonije.

Po njegovim riječima, Vlada Makedonije želi da se pitanje riješi na način koji i jedna i druga smatraju dostojanstvenim. 

“Da bismo imali rješenje, veoma je važan proces u kojem nam pomaže posrednik Nimetz. Veoma je važno oprezno se ponašati u javnosti. S naše strane postoji volja i i nadamo se da će to biti slučaj i na drugoj strani”, rekao je Dimitrov.

Dodao je i da makedonski identitet ne može biti predmet pregovora o imenu.

“To pitanje je mnogo veće od mene, od pregovarača i generalno od cijele generacije današnjih političara, a vjerojatno i budućih. Dakle, ako dođemo do te točke gdje treba dirati identitet, nažalost, neće biti rešenja”, poručio je Dimitrov. 

Nimetz je u Skoplje doputovao iz Atene i odvojeno se sastao i s predsjednikom Makedonije Gjorgem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim.

Neriješeno pitanje od početka ‘90-ih

Spor oko imena izbio je nakon što je Makedonija, početkom ‘90-ih stekla neovisnost. Grčka tvrdi da naziv susjedne zemlje implicira teritorijalne pretenzije prema njezinoj pokrajini Makedoniji – zavičaju drevnog kralja i ratnika Aleksandra Makedonskog – i želi promjenu naziva bivše jugoslavenske republike. Makedonska vlada negira takve navode.

Grčki dužnosnici zalažu se za proširenje naziva pridjevima kao što su “gornja”, “nova” ili “sjeverna” kako bi se izmijenio naziv Makedonije.

NATO članica Grčka blokirala je makedonski pristup alijansi od 2008. godine dok se ne promijeni naziv države.

Izvor: Agencije