Nimetz: Spor o imenu Makedonije moguće riješiti 2018.

Spor Makedonije s Grčkom o imenu može i treba biti riješen sljedeće godine, izjavio je danas u Briselu posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima Atine i Skoplja Matthew Nimetz.

U Briselu je nakon tri godine pauze održan sastanak makedonskih i grčkih pregovarača s posrednikom UN-a.

Grčka ne priznaje ustavno ime Makedonije, a zbog tog spora zemlja ne može početi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Nimetz je nakon sastanka dodao da je u obje zemlje poboljšana klima kad je riječ o pronalasku rješenja za spor o imenu.

“Nakon toliko godina ne postoji novo magično ime koje će se pojaviti i riješiti problem. O ovome ćemo ponovno razgovarati i razmotriti mnoge mogućnosti. Ono što treba učiniti jest da pronađemo najbolje moguće rješenje za ovaj teški problem. On se ne može riješiti čarobnim štapićem već napornim radom, dobrom diplomatijom, jer već imamo dobre diplomate i dobre ministre vanjskih poslova. Dakle, naporan posao i politička volja”, kazao je Nimetz.

Novi susreti

Nimetz je najavio da će razgovori biti intenzivirani novim susretima u januaru, februaru i martu u New Yorku.

Prema njegovim riječima, vlade u Atini i Skoplju stavile su rješavanje pitanja spora o imenu Makedonije visoko na listi u svojim planovima i imaju namjeru i dalje raditi na poboljšanju odnosa. 

Kako prenosi makedonska državna agencija MIA, Nimetz nije rekao je li na sastanku pregovarača izašao s novim prijedlogom imena za Makedoniju.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da se u kontaktima sa susjednom Grčkom nije stiglo dotle da se razgovara o nekim novim imenima za Makedoniju te da su imena koja se pojavljuju u javnosti vjerovatno prijedlog medija.

Grčka televizija Star sinoć je objavila da će predmet razgovora medijatora Nimetza s predstavnicima dvije zemlje biti biti prijedlog imena “Nova Makedonija”, prenosi Beta.

Zbog spora o imenu Grčka je Makedoniji 2008. blokirala ulazak u NATO, a njegovo je rješavanje i jedan od uvjeta za početak pregovora s EU-om o članstvu. 

Atina ne priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije, i to od antičkih vremena.

Zbog spora s Grčkom, Makedonija je nakon proglašenja nezavisnosti 1991. primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije