Oglasi

Nimetz taji rješenja za ime Makedonije

Posrednik UN-a Matthew Nimetz predložio rješenja vladama u Atini i Skoplju, ali ih nije iznio u javnost.

Posrednik Ujedinjenih naroda (UN) u sporu koji Grčka ima s imenom Makedonije Matthew Nimetz, doputovao je u petak u Skoplje iz Atine, gdje je makedonskim zvaničnicima predstavio ideje za rješenje ovog problema.

Spor između dvije države traje više od dvije decenije zbog toga što jedna sjeverna grčka provincija nosi naziv Makedonija.

Nimetz je u Atini izrazio optimizam da će doći do skorog rješenja spora, kao što je to u petak uradio i u Skoplju. Grčka je 2008. zbog spora oko imena spriječila pristupanje Makedonije NATO-u.

Prioritet za Vladu

Nimetz je rekao kako je dobio snažno uvjerenje makedonske Vlade da je rješenje ovog spora za nju prioritet. Vladama u Atini i Skoplju predložio je nekoliko prijedloga za ime, ali o tome nije iznio detalje.

Makedonska Vlada je ponovila da je interes zemlje da se što prije zatvori ovo pitanje, kao i da se zalaže za ubrzanje procesa.

„Napredak znači rješavanje problema oko imena. Pronalaženje formulacije koja je prihvatljiva za ovu zemlju i sa kojom će biti zadovoljni i Vlada i građani, kao i pronalaženje vidljivog rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za Atinu", rekao je Nimetz.

"Napredak znači približiti se tom rješenju i biti na istoj strani kad govorimo o mogućnostima - šta je moguće, a šta ne, šta je u interesu, a šta nije, da svaka strana bude zadovoljna, zato što je ovo pitanje od nacionalnog interesa."

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javila je iz Skoplja da je Nimetz na pitanje da li ima osnova za optimizam, kratko odgovorio „da“.

„Medijator je rekao da je vidio pojačan interes za rješenje grčko-makedonskog spora i u Atini, i u Skoplju. On je ponudio konačno rješenje i rekao da će nastaviti razvijati taj proces. Interes za rješenje spora dolazi i iz Evropske unije, i iz SAD-a , i iz UN-a. Svi traže da se taj spor što prije riješi“, rekla je Smilevska.

Izbori usred političke krize

Nimetzova posjeta regiji dolazi nakon pojačanih diplomatskih aktivnosti dviju zemalja, ali i u trenutku kada Makedonija prolazi kroz tešku političku krizu, te pred njene lokalne izbore.

Ono što je za Makedoniju u ovom trenutku bitno, kako je izvijestila Smilevska, jeste poštivanje dobrosusjedskih odnosa, a kako bi mogla dobiti datum za započinjanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Predsjednik makedonskog Sobranja u petak je raspisao lokalne izbore, koji se trebaju održati 24. marta.

„Izbori dolaze u vrijeme političke krize, što dodatno komplicira situaciju. Opozicija insistria na tome da se, uz lokalne, održe i vanredni parlamentarni izbori. To vladajuća VMRO DPMNE ne prihvata. Ambasadori SAD-a i Evropske uniji su zratražili da se opozicija vrati u Parlament. Opozicija je rekla da je za dijalog, ali želi da se prihvate njihovi zahtjevi“, kazala je Smilevska.

Za to vrijeme predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski traži da se „svi učesnici u izbornom procesu, svojim ponašanjem i postupcima, rukovode isključivo Ustavom i zakonom i to na na najdostojanstveni način“.

„To će omogućiti da u kontinuitetu dobijamo najbolje ocjene u provođenju izbora“, rekao je Veljanovski.

Izvor: Al Jazeera