Nimrov brat osudio napade na saudijske diplomate

Mohammed al-Nimr je, također, izdao saopćenje u kojem je tražio da se tijelo njegovog brata preda porodici (AFP)

Mohammed al-Nimr, brat istaknutog šiitskog imama Nimra al-Nimra kojeg je Saudijska Arabija pogubila tokom vikenda, osudio je napade na diplomatsku misiju Saudijske Arabije u Iranu.

“Volimo našu zemlju”, poručio je brat imama Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima, inspirisanim Arapskim proljećem, prenosi AFP.

Na svom Twitter nalogu napisao je da se cijeni ljubav koja se pokazuje prema Nimru koji živi u njihovim srcima, ali da odbija napade na Ambasadu Saudijske Arabije u Iranu ili na druga mjesta.

U još jednoj objavi na Twitteru naveo je da tijelo Nimra još nije predato porodici kako bi ga ona ukopala, istakavši da su vlasti Saudijske Arabije obavijestile porodicu pogubljenog imama da je on već ukopan. 

Predaja tijela Nimra

Mohammed al-Nimr je, također, izdao saopćenje u kojem je tražio da se tijelo njegovog brata preda porodici te izrazio nadu da će zvaničnici brzo odgovoriti na njihovu legitimnu želju tako što će predati tijelo Nimra al-Nimra kako bi bio ukopan u svom gradu Awamiji.

Saudijska Arabija pogubila je 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući i Nimra, a njegovo pogubljenje izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regije.

Iranski demonstranti upali su u Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnjevni što je Rijad pogubio Nimra.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da Saudijska Arabija koristi napade na njenu Ambasadu u Teheranu kao izgovor za dizanje tenzija, nakon što je ta država dobila instrukcije da povuče svoju diplomatsku misiju iz Rijada.

“Iran se zalaže za diplomatsku sigurnost čiji su temelji međunarodni sporazumi. Ali Saudijska Arabija diže tenzije i za to je iskoristila ovaj incident“, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Hossein Jaberi Ansari.

Bahrein je prekinuo diplomatske veze s Iranom i dao njihovim diplomatama 48 sati da napuste zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije