Niš: Sumnjiva raspodjela pomoći za medije

Grad Niš raspisao je konkurs za projekte iz kojih će biti finansirani mediji. To je prvi konkurs u ovom gradu nakon usvajanja novih medijskih zakona u Srbiji i prestanka finansiranja medija iz budžeta bez konkursa.

Petsto hiljada eura za razvoj medijskih sloboda u Nišu. Iako su ljudi od zanata zaduženi za raspodjelu novca, stigle su i prve sumnje. Jer, o tome ko će ga dobiti odlučuju oni koji su aplicirali za finansiranje.

“Ako je član, jedan od tri člana komisije koja odlučuje o novcu, zaposlen u dva medija koji su se prijavili na konkurs, tu u startu imamo problem”, rekao je Predrag Blagojević, urednik sajta Južne vesti.

Biljana Ljubisavljević, članica Komisije za projektno finansiranje medija, koja je istovremeno i saradnik redakcija koje su tražile novac, to ne smatra problemom.

“Mene su iz uprave za kulturu konsultovali pre nego su me izabrali za člana komisije i ustanovili su da nema sukoba interesa, jer ja nisam u stalnom radnom odnosu ni u [agenciji] Beti, ni u novinskoj agenciji Jug medija. Ja sam upravi dostavila i obrazac iz nacionalne službe za zapošljavanje da sam praktično nezaposleno lice, ali sam se ja, i pored toga, ogradila od glasanja, tako da kada se bude glasalo o projektima koje su dostavile Beta i Jugmedija, ja neću glasati”, kazala je Biljana Ljubisavljević,

Odluka bez transparentnosti

Sa njenim glasom ili bez njega, komisija će odlučivati tajno. Odbili su zahtjev da sjednicama komisije bez prava glasa prisustvuje i građanski posmatrač.

“Mi smo ti koji su se borili za to da nikada gradska vlast ili bilo ko, ko upravlja novcem građana, ne može da odlučuje o tome iza zatvorenih vrata, da svi sastanci Gradskog veća, svih tela gradskih, budu otvoreni za javnost. A onda kada troje novinara odlučuje o raspodeli novca poreskih obveznika, oni odluče da to treba da bude tajno, i to uz obrazloženje da će se time usporavati rad komisije. Meni je to skandalozna stvar”, rekao je Predrag Blagojević.

Ni oni koji su tražili da prisustvuju sjednicama komisije nisu zadovoljni odlukom da im se uskrati mjesto. Plaše se da je na taj način otvoren put korupciji, izvještava iz Niša reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

“Ono što zaista ne mislimo da je dobro, to je što time udeo građana kroz institucije građanskog posmatrača onemogućena je transparentnost u radu”, rekla je Vesna Crnogorac, članica Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Rok za prijavu na konkurs istekao je početkom mjeseca. Rezultati bi trebali biti poznati najkasnije do septembra.

Izvor: Al Jazeera