Niški rezervisti izgubili na Evropskom sudu

Veliko vijeće donijelo je odluku sa 14 glasova za i tri protiv (EPA)

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu odbacilo je prvostepenu presudu kojom je Srbija obavezana da isplati dnevnice veteranima 1999. godine, angažovanim u vrijeme intervencije NATO-a u Srbiji.

Godine 2011. trideset rezervista, uglavnom iz Niša, tužilo je državu Srbiju pred Ustavnim sudom. Rezervisti su, istovremeno, podnijeli žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, pozivajući se na zaštite garantovane pod Evropskom konvencijom za ljudska prava.

Sudovi u Srbiji i Strazburu presudili su u korist rezervista 2012. odlučivši, u odvojenim postupcima, da je Srbija obavezna da obezbijedi nediskriminatornu isplatu ratnih dnevnica svima koji na to imaju pravo.

Vlada Srbije žalila se na odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Sa 14 glasova za i tri protiv, Veliko vijeće Suda podržalo je prigovor Srbije, koji se tiče toga da podnosioci žalbe nisu iskoristili sve pravne lijekove koji se odnose na njihovu pritužbu po osnovu diskriminacije.

Nisu iskoristili pravni lijek u Srbiji

Prema odredbama Konvencije, osobe koje namjeravaju tužiti države u Evropskom sudu za ljudska prava, moraju prvo iskoristiti sve pravne lijekove u svojim državama.

U slučaju rezervista iz Srbije, Veliko vijeće zaključilo je da oni nisu pokrenuli adekvatne procese u građanskim parnicama u Srbiji te da nisu tužili državu za diskriminaciju u Ustavnom sudu.

Vijeće je zaključilo da srbijanski sudovi nisu imali mogućnost da ispune svoju osnovnu ulogu prema odredbama Konvencije.

Pred Sudom je još 5.500 sličnih tužbi, navodi se u saopštenju.

Pravni zastupnik ratnih veterana Srđan Aleksić ranije je izjavio da bi ratne dnevnice trebalo isplatiti za blizu 16.500 boraca iz Niša i to po 3.500 eura sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom, što bi za sve veterane iz Niša bilo ukupno gotovo 50 miliona eura.

Prema Aleksićevim riječima, broj boraca koji očekuju isplatu ratnih dnevnica iznosi blizu 70.000 u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije