Niško svratište utočište za desetine djece

Grad Niš iz budžeta ne odvaja novac za rad svratišta za djecu ulica, jer je jedino koje postoji u gradu otvoreno tri sata dnevno.

Finanisirano je kroz program UNICEF-a, ali samo do maja ove godine. Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović posjetio je svratište i razgovarao s djecom i radnicima.

Dok brišu stakla na automobilima, očekujući zauzvrat sitan novac, djeca se žale kako ih vozači najčešće odbijaju. Jedno od rijetkih mjesta gdje su im vrata uvijek otvorena je svratište. Dođu na nekoliko sati da se ugriju, ali i da ponešto nauče.

“Kad dođem u svratište, sedim, crtam, bojim, naučim da pišem ime prezime, da brojim… Sve meni to znači kad idem negde da znam da čitam, da pišem”, priča jedna od korisnica svratišta.

Tri sata dnevno

Kroz niško svratište dnevno prođe nekoliko desetina djece.

“S obzirom da je ovo svratište deca dolaze i odlaze po slobodnoj volji… mi nikada nismo sasvim sigurni niti koliko dece će doći, niti koja deca će doći”, kaže Sonja Šumonja, vaspitačica u svratištu.

Oni koji u svratištu potraže utočište tu mogu boraviti maksimalno tri sata dnevno, koliko je svratište otvoreno. Razlog je, kako su objasnili, to što se finansiraju isključivo iz donacija. Trenutno novca ima za duže radno vrijeme.

“Svakako bi nam puno značila pomoć grada. Jesmo u kontaktu sa gradskim službenicima i većnicima, ali još uvek od te pomoći za sada ništa nije realizovano. Nadamo se da će to uskoro da se ostvari, s obzirom da se projekat završava maja meseca, tako da bi nam puno značilo da dobijemo neka sredstva od grada”, navodi Ivana Marković, radnica u svratištu.

Iz gradske uprave odgovaraju: “Dođite da se dogovorimo.”

“Kadgod se neka nova stvar uvodi na teret gradskog budžeta, nikad se ne ide odmah sa otvorenom linijom za tu namenu, nego se ide prvo projektno par godina, tako da mislim da je, eto, trenutak – posle više godina rada svratišta – da se ti ljudi ne obrate novinarima, nego da dođu tamo gde treba – ili do mene, ili do uprave”, ukazuje gradski vijećnik Branimir Ranđelović.

Djetinjstvo na ulicama

Svjestan da je svratište za djecu ulice potrebno Nišu, gradski većnik ipak je zahvalan nevladinom sektoru.

“Ta usluga potrebna je jednom velikom gradu, a da nije pokrivena budžetom – nije. Još uvek se radi kao projekat nevladinog sektora i mogu da kažem da mi, kao lokalna samouprava, možemo zasad da budemo zahvalni civilnom sektoru što na taj način pokriva one rupe koje nisu pokrivene našim zvaničnim sistemom socijalne zaštite”, dodaje Ranđelović.

U gradu Nišu ne postoji zvanična evidencija o tome koliko djece provodi djetinjstvo na ulicama. Procjene su da ih je svakodnevno, na mjestima poput ovog, oko 200 stotine, što je mnogo više od broja onih koji koriste usluge svratišta.

Izvor: Al Jazeera