Nissan povlači 930.000 vozila Altima

Opoziv se odnosi na vozila proizvedena od 2013. do 2015. godine, među kojima 846.000 modela proizvedenih u SAD (Reuters)

Japanski proizvođač automobila Nissan povlači skoro 930.000 primjeraka modela Altima zbog problema s osiguračem koji drži haubu. Naime, postoji mogućnost da tokom vožnje osigurač popusti i da se otvori hauba, javlja agencija Anadolija.

Zanimljivo, ovo je treći opoziv za ova vozila koji je Nissan objavio.

Najnoviji se odnosi na vozila proizvedena od 2013. do 2015. godine, među kojima 846.000 modela proizvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Japanski proizvođač je saopćio kako se boja sa osigurača može oljuštiti, što vremenom izazove koroziju pa se može dogoditi da sekundarni dio osigurača ostane otvoren.

Ukoliko glavni osigurač nije zatvoren, a automobil je u pokretu, sekundarni osigurač ne može držati poklopac motora.

Nema informacija o nesrećama

U kompaniji su svjesni da, ukoliko se otvori hauba dok je automobil u pokretu, to može omesti vozačevu vidljivost i izazvati sudar.

Međutim, Steve Yaeger, glasnogovornik Nissana, kazao je kako kompanija za sada nema izvještaja o tome da je ovaj problem izazvao sudar ili povredu kod putnika u vozilu.

U prethodna dva opoziva, 2014. i 2015. godine, distributeri su na osigurače nanijeli mazivo.

No, ukoliko mazivo nije ravnomjerno naneseno problem bi i dalje mogao postojati. Zato se Nissan odlučio ovoga puta zamijeniti osigurače.

Izvor: Agencije