Nissan smijenio direktora Carlosa Ghosna

Ghosn će, navodno, ostati još najmanje deset dana u istražnom pritvoru (EPA)

Japanski proizvođač automobila Nissan smijenio je u četvrtak Carlosa Ghosna s pozicije izvršnog direktora nakon hapšenja zbog sumnje u kršenje finansijskih zakona, javila je Hina.

Japanske vlasti u ponedjeljak su uhapsile jednog od najmoćnijih ljudi svjetske autoindustrije zbog sumnje da je uz pomoć direktora Grega Kellyja pet godina u službenim izvještajima navodio gotovo upola niže iznose naknada i bonusa od stvarno isplaćenih 10 milijardi jena (78 miliona eura).

Ghosn će ostati još najmanje deset dana u istražnom pritvoru, prenio je New York Times.

Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je naknadno da je Ghosnu isplaćeno ukupno otprilike četiri milijarde jena naknada koje nisu prikazane u Nissanovim finansijskim izvještajima.

Danas su iz Nissana saopćili da je odbor direktora jednoglasno donio odluku o Ghosnovoj smjeni.

Smijenjen i direktor Greg Kelly

“Odbor se složio da je to pitanje važno i potvrdio kontinuitet dugotrajnog partnerstva s Renaultom”, navodi se u saopćenju japanske kompanije.

Greg Kelly također je smijenjen.

Francuski ministar privrede Bruno Le Maire sastao se danas u Parizu s kolegom Hiroshigeom Sekom kako bi razgovarali o budućnosti saveza Renaulta, Nissana i Mitsubishija.

Francuska država vlasnik je 15 posto udjela u Renaultu i vlada je zatražila uspostavu privremene uprave u tom proizvođaču automobila.

Ghosn trenutno nije u poziciji upravljati grupom, rekao je Le Maire početkom sedmice.

Dodao je i da su francuske vlasti provjerile njegove porezne račune u Francuskoj i da nisu pronašle “ništa posebno”.

Izvor: Agencije