Nisu ostvareni uvjeti sigurnog povratka Rohinja u Mijanmar

Bangladeš je ranije potpisao sporazum s Mijanmarom o vraćanju stotina hiljada Rohinja (Arhiva)

Za sada nisu ostvareni uvjeti za siguran i trajni povratak Rohinja u Mijanmar iz Bangaldeša, kamo su izbjegli, ocijenio je Visoki komeserijati Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

“Sadašnji uvjeti u mijanmarskoj državi Rakhine ne omogućavaju siguran i trajan povratak”, naglasio je Adrian Edwards, glasnogovornik međunarodne organizacije na konferenciji za novinare u Ženevi, dan nakon sporazuma između dvije zemlje o povratku Rohinja u Mijanamr u roku od dva mjeseca.

Bangladeš je ranije potpisao sporazum s Mijanmarom o vraćanju stotina hiljada Rohinja muslimana koji su pobjegli od ofanzive mijanmarske vojske.

Službeni Bangladeš pritom je objavio da je to “prvi korak”, a Mijanmar je istakao da je spreman primiti Rohinje “što je prije moguće”.

“Izbjeglice i dalje bježe, mnogi su pretrpili nasilja, silovanja i tjelesne i psihičke traume, nekima su članovi porodice ili prijatelji umirali pred očima, većina ih nema ništa ili jako malo za povratak u domove i uništena sela”, kazao je Edwards.

UN, SAD: Na djelu etničko čišćenje

Humanitarne agencije izrazile su u četvrtak zabrinutost oko nasilnog povratka Rohinja ako ne postoje garancije za njihovu sigurnost.

Rohinje su manjinski narod bez države koji je dugo godina potlačen u Mijanmaru.

Od kako je u augustu, nakon napada pobunjenih pripadnika te manjine na mijanmarske snage sigurnosti, pokrenut osvetnički pohod vojske, u susjedni je Bangladeš pobjeglo gotovo 600.000 Rohinja.

Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Američke Države su u srijedu upozorile da je na djelu “etničko čišćenje Rohinnja” u Mijanmaru.

“Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati”, rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson u saopćenju, optuživši, među ostalim, neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mijanmara.

Izvor: Agencije