Oglasi

Niža industrijska proizvodnja u eurozoni

Na godišnjem nivou u eurozoni u oktobru je proizvodnja smanjena 3,6 posto, dok je u EU njen pad iznosio 3,1 posto.
Na mjesečnom nivou industrijska proizvodnja smanjena je u 14 zemalja članica EU-aAFP/Getty

Industrijska proizvodnja u 17-članoj eurozoni u oktobru je smanjena 1,4 posto prema mjesecu ranije, dok je na nivou 27-člane Evropske unije (EU) bila manja jedan posto, pokazale su u srijedu prve procjene evropskog statističkog ureda Eurostata.

Time je pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou usporio u oba bloka, s obzirom da je u septembru proizvodnja u eurozoni pala 2,3 posto prema mjesecu ranije, a u EU 2,1 posto, objavio je Eurostat.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja u eurozoni u oktobru je smanjena 3,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, dok je u EU njen pad iznosio 3,1 posto.

Prema raspoloživim podacima Eurostata, na mjesečnom nivou industrijska proizvodnja smanjena je u 14 zemalja članica EU-a, porasla je u osam zemalja, dok je stagnirala u Rumuniji.

Rast u deset zemalja

Najizrazitiji pad proizvodnje zabilježen je u Estoniji - 5,3 posto, Holandiji - 4,7 posto, Slovačkoj - 3,9 posto i Njemačkoj - 2,4 posto.

S druge strane, proizvodnja je najviše porasla prema mjesecu ranije u Portugalu - 4,8 posto, Irskoj - 2,7 posto i Poljskoj - 1,9 posto.

Posmatrano na godišnjem nivou, prema podacima kojima statistički ured trenutno raspolaže, industrijska proizvodnja bilježi pad u 13 zemalja, a rast u deset zemalja EU-a.

Najveći pad proizvodnje na godišnjem nivou zabilježen je u Irskoj - 16,2 posto, Italiji - 6,2 posto, Bugarskoj - 4,2 posto, Holandiji i Portugali - 3,9 posto i Njemačkoj - 3,8 posto.

Najizrazitije povećanje proizvodnje prema oktobru lani ostvareno je u Litvi - 10,3 posto, Slovačkoj - 8,1 posto i Malti - 4,5 posto.

Izvor: Agencije