Niži roaming za zemlje regije od 30. juna

Prijedlozi regulatora u svim zemljama regije su različiti (EPA)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije potvrdilo je kako bi međudržavni Sporazum o snižavanju cijena roaminga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije trebao stupiti na snagu 30. juna.

Podsjetivši da se sporazum odnosi na sve četiri države i mobilne opreratere koji posluju u tim zemljama, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da to neće značiti ukidanje roaminga, već postepeno snižavanje njegovih cijena i izjednačavanje s cijenama roaming usluga u zemljama Evropske unije.

Ljajić nije predočio koliko će iznositi cijene roaming usluga, ali je podsjetio da su trenutno cijene govornih sadržaja, prenosa podataka i SMS poruka nekoliko puta veće u odnosu na zemlje članice EU-a.

Različiti prijedlozi regulatora

Najavio je, u tom smislu, kako će s operaterima mobilne telefonije razgovarati o načinu kako će sniziti cijene.

“Predstoje tehnički pregovori oko detalja vezanih za sprovođenje ovog sporazuma i moramo da definišemo dinamiku snižavanja cena roaming usluga, s obzirom na to da mobilni operateri predlažu da prve godine to sniženje bude manje, jer su već napravili finansijske planove za ovu godinu, a da narednih godina to sniženje cena bude srazmerno tome i veće”, objasnio je Ljajić.

Ukazao je kako su prijedlozi regulatora u svim zemljama različiti.

Dodao je kako je svakodnevno u kontaktu s operaterima u Srbiji, kao i da njegove kolege u drugim zemljama također razgovaraju o toj temi.

Predstavnici vlada Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije su krajem septembra 2014. godine u Budvi potpisali sporazum o smanjenju cijena roaminga po uzoru na EU.

Na osnovu tog sporazuma, predviđeno je postepeno snižavanje cijena za roaming i njihovo dovođenje na nivo koji plaćaju građani članica EU-a prilikom boravka u drugoj zemlji članici.

Interner mnogo jeftiniji

Pored povoljnije cijene mobilne telefonije u roamingu, prema tom sporazumu cijena za internet bi bila niža između 10 i 25 puta, u zavisnosti od ponude.

Potpisnice sporazuma će, kako je predočeno prilikom potpisivanja, također zatražiti od Brisela da građani ove četiri zemlje dobiju niže cijene i za roaming unutar EU-a.

U EU je od 1. jula 2014. godine cijena usluge roaminga upola jeftinija.

Ukidanje roaminga u zemljama EU-a je predviđeno do kraja ove godine.

Izvor: Agencije