Njegoš Sikiraš: Svjetsko prvenstvo nam je cilj

Kao kadetski reprezentativac B,iH Sikiraš je osvojio Eurobasket u Litvaniji i Olimpijski festival mladih u Gruziji (FIBA)

Prije godinu i više kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je titulu prvaka Evrope, savladavši domaću selekciju Litvanije rezultatom 85:83. Najbolji u redovima pobjednika bio je Džanan Musa, postigavši 33 poena, a kapiten Bosne i Hercegovine proglašen je i najkorisnijim igračem (MVP) Eurobasketa. Osim Muse, u najbolju petorku prvenstva uvršten je još jedan igrač bh. reprezentacije – Njegoš Sikiraš, koji je odigrao briljantnu partiju u polufinalnom susretu sa Španijom.

Sikiraš je rođen 11. aprila 1999. na Palama. Karijeru je počeo kao 12-godišnjak u KK “Tri poena”. Istina, Njegoševa prva ljubav nije bila košarka, već nogomet.

“Trenirao sam fudbal, bio golman i onda sam na sestrinu preporuku počeo trenirati košarku. Sestra Nevena bila je odbojkašica i željela je da i ja pređem na odbojku, ali za mene su tada ti sportovi bili za žene”, kaže Sikiraš o svojim počecima.

“Zbog tih sjajnih predispozicija, samo nakon mjesec dana provedenih na Palama, u KK ‘Tri poena’, na preporuku trenera Ognjena Tešanovića otišao sam u Budućnost iz Bijeljine, gdje ostajem godinu i po i tu sam zavolio košarku i počeo ozbiljno trenirati i igrati na većem nivou kod trenera Darija Čovića”, nastavlja.

I zaista, naporan rad, trud i izuzetna disciplina vrlo brzo su urodili plodom, pa je ubrzo prešao u veliku košarkašku akademiju “Stella Azzurra” u Rimu, a potom u Albu iz Berlina.

“Dolaskom u Italiju razmišljao sam drukčije. Tu sam vidio da imam šansi da uspijem u košarci, da idem tim putem. Tada sam se odrekao svega i maksimalno sam se posvetio košarci. Inače, ovo je najbolja akademija u Evropi za mlade igrače, do 18 godina. Nažalost, trenutno sam na sudu sa ‘Stellom’ jer nije došlo do dogovora kada sam želio preći u Albu. Inače, ja sam danas u Berlinu i tu živim i treniram. Mislim da sam već sada došao na taj nivo da se bavim seniorskom košarkom. Upravo je Alba najbolji klub da se razvijam u košarkaškom svijetu. Još nisam potpisao ugovor, ali vrlo brzo će se sve znati”, najavljuje.

Utakmica u New Yorku za pamćenje

U međuvremenu Sikiraš je u Zagrebu izborio odlazak u kamp “Jordan Brand Classic”. Pažnja američkih košarkaških stručnjaka i rad pod palicom najboljeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana samo je još jedan pokazatelj o kakvom se potencijalu radi.

“Bio sam izabran među 10 najperspektivnijih košarkaša Evrope. Ukazano mi je povjerenje, a i opravdao  sam ga na utakmici u New Yorku ubacivši 16 poena, uz osam skokova i jednu blokadu za samo 16 minuta u igri. Tako sam ponio epitet najboljeg igrača u svojoj ekipi. Ovo priznanje moglo bi da bude od velike važnosti za daljnju karijeru s obzirom na to da je kamp bio odskočna daska i za mnoge velike NBA zvijezde”.

Međutim, Sikiraš više preferira evropsku košarku, ligu…

“Naravno, svim košarkašima san je igrati u NBA ligi, ali mislim da je bolje igrati ovdje u Evropi, ovdje biti legenda koje će se sjećati. Tako je i došlo do moje odluke da pređem u Albu i igram u njemačkoj ligi”. 

U samo pet godina postigao je ono nemoguće: domogao se olimpijskog i evropskog zlata.

“Kao kadetski reprezentativac BiH osvojio sam dvije zlatne medalje, na Evropskom prvenstvu u Litvaniji i na Evropskom ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji. U vrlo kratkom periodu dvije zlatne medalje, popeli smo se na tron i naravno da su nam ti uspjesi izmijenili život. Došli smo preko noći u žižu interesovanja. Samo kada se sjetim onog spektakularnog dočeka u Sarajevu, tolikog broja ljudi u Titovoj ullici… Kao da smo sve to sanjali…”

Povreda za povredom

Nažalost, Sikiraš zbog povrede koljena nije igrao ove godine na Svjetskom prvenstvu u Španiji, gdje reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela ponoviti uspjeh s Evropskog prvenstva u Litvaniji.

“Zaista nisam mogao biti na raspolaganju selektoru zbog te neugodne povrede koljena, koja ni danas nije najbolje sanirana. Bilo je nekih komentara u medijima, ali mene to ne zanima, meni je zdravlje bilo i ostalo na prvom mjestu. Što se tiče našeg nastupa, mislim da su momci igrali maksimalno koliko su mogli u takvoj konkurenciji. Svjetsko prvenstvo je puno teže, za razliku od Evropskog. U svakom slučaju, zadovoljan sam nastupom naših momaka u Španiji.”

„U grupi smo sa Litvanijom, Latvijom i Finskom. Prve dvije ekipe idu dalje i mislim da možemo napraviti taj rezultat, plasman dalje. Inače, cilj nam je, kao i na prošlom Evropskom prvenstvu, plasman na Svjetsko prvenstvo do 19 godina. Naravno, ako budemo imali šanse, ići ćemo do kraja. Što se tiče favorita, tu je prije svega domaća selekcija Turske, ali nikada se ne zna. Sve je do nas, pa ćemo vidjeti“, rekao je juniorski košarkaški reprezentativac BiH Njegoš Sikiraš, koji je, nažalost, na posljednjoj provjeri protiv Turske doživio povredu ruke i, prema posljednjim informacijama, mjesec dana slijedi pauza, a to znači bez nastupa na predstojećem Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Izvor: Al Jazeera