Njemačka auto-industrija bilježi rekorde

U januaru je Mercedes-Benz prodao 87 posto više autobusa u Kini nego u istom periodu prethodne godine (EPA)

Njemačka grupacija Daimler želi da njena filijala Mercedes-Benz poveća proizvodnju do 13 posto naredne godine, na preko 1,4 miliona putničkih vozila, piše u internom dokumentu do koga je došao internet portal Automotiv News Europe.

Mercedes planira proizvesti 1,417 miliona putničkih vozila u svijetu u 2012. godini, ne računajući komercijalna vozila i robne marke Smart i Maybach. Kompanija očekuje da ukupna proizvodnja putničkih automobila, uključujući i Smart, poraste na oko 1,52 miliona naredne godine i na 1,67 miliona u 2013. godini.

Uprava Daimlera”, matične kompanije Mercedesa, odbila je komentarati te ciljeve.

Mercedes je proizveo 1,2 miliona automobila i sportsko-terenskih vozila u 2010. godini.

U ovoj godni Mercedes računa na proizvodnju više od 1,25 miliona putničkih automobila, čime će 125. godišnjica biti obilježena novim rekordom, prema saopćenju objavljenom početkom ovog mjeseca.

Mercedes je proizveo 1,2 miliona automobila i sportsko-terenskih vozila u 2010. godini.

Mercedes-Benz obara rekorde, izjavio je član odbora direktora Daimlera za proizvodnju i sanbdijevanje Wolfgang Bernard i dodao da je velikim ulaganjem u širenje proizvodne mreže najviših standarda obezbijeđen put kompanije “prema vrhu”.

Daimler očekuje da će robna marka Smart uspjeti proizvesti oko 99.000 jedinica mini vozila “smart fort too” naredne godine, prema podacima Automotiv Newsa.

‘Otkrivanje’ automobila

Krajem februara grupa Daimler, gigantski proizvođač automobila i svjetski lider u proizvodnji teških kamiona, najavila je da će otvoriti oko 10.000 radnih mjesta, od čega oko 4.000 u Njemačkoj.

BMW i dalje drži primat [EPA]

Od januara do novembra prodaja marke Audi dostigla je 1,19 miliona vozila, dok je prodaja marke Mercedes-Benz bila 1,14 miliona vozila.

Audi će se time pomjeriti na listi najvećih proizvođača luksuznih automobila na drugo mjesto.

Vodeću poziciju u premium segmentu već niz godina drži BMW, čija vodeća marka od januara do novembra dostigla prodaju od 1,25 miliona vozila.

Koncern VW najveći je proizvođač automobila u Evropi, koji ima cilj do 2018. godine postati i najveći svjetski proizvođač automobila i pretekne Toyotu i General Motros (GM) na mjestu najvećeg prodavca kola.

Audi također ima ambiciozne ciljeve i planira godišnju prodaji više od 1,5 miliona vozila u svijetu do 2015. godine.

U 2010. godini prodato je 1,1 miliona vozila, a u planu je da se linija modela do 2015. godine poveća na 42, u odnosu na sadašnja 32, koja se nalaze u prodaji.

Audi je lider na kinskom tržištu luksuznih kola, ispred njemačkih rivala BMW i Mercedes-Benza.

Izvor: Agencije