Njemačka bilježi veliki porast stranaca

Njemačka je prije nekoliko dana odlučila prihvatiti 5.000 Sirijaca (EPA)

U Njemačkoj je 2012. godine zabilježen porast broja stranih državljana od 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, javlja Anadolija.

Federalni ured za statistiku Njemačke saopćio je da je u Njemačkoj 2012. godine registrirano oko 7,2 miliona stranih državljana.

Također, 2012. godine je povećan broj osoba s pasošem strane zemlje za 282.800 osoba u odnosu na 2011. godinu, što je porast od 4,1 posto.

To je, ujedno, i najveći godišnji porast od 1993. godine, kada je u Njemačku pristigao veliki broj osoba iz zemalja bivše Jugoslavije, posebno iz Bosne i Hercegovine.

S druge strane, prošle godine je smanjen broj turskih državljana u Njemačkoj za dva posto, jer je veliki broj izabrao njemačko državljanstvo.

Njemačka je prije nekoliko dana odlučila prihvatiti 5.000 Sirijaca.

U Fiedlandu, nakon mjeseci straha, rata i čekanja, sirijska djeca opet pohađaju školu, odrasli uče jezik.

“Njemačka dozvoljava ulazak 5.000 izbjeglica, koje su izabrali u saradnji s Ujedinuienim narodima. Sirijci, koji stižu čarter-letovima, dobijaju poseban tretman: lekcije njemačkog jezika, novac, pravo na rad i, kada za nekoliko sedmica izađu iz ovog kampa, smještaj”, kaže Al Jazeerin reporter Nick Spicer.

Siromašni istok i bogati zapad

“Za druge Sirijce, koji su uspjeli sami doći do Njemačke, situacija je mnogo teža: nemaju pravo na rad i slobodno kretanje po zemlji dok ne bude razmotren njihov zahtjev za azil”, dodaje on.

Sirijci koje je pozvala njemačka Vlada mogu u zemlji ostati dvije godine, a zatim podnijeti zahtjev za produženje boravka.
Trećeg oktobra 1990. godine Njemačka je zvanično ujedinjena, s ciljem da oba djela zemlje u dogledno vrijeme budu jednako razvijena, ali bilans 23 godine kasnije, ipak, izgleda drugačije.

Razlike između siromašnog istoka i bogatog zapada su vidljive i poslije dvije decenije zajedničkog života i milijardi eura od “bogate braće”, pošto zapad i dalje pomaže one sa istoka, iako to mnogi Nijemci ne podržavaju.

U obnovu istoka je do 2010. godine uloženo blizu 1.600 milijardi eura, od čega je čak 70 posto otišlo na socijalna davanja, jer su, nakon promjena, stotine hiljada ljudi na istoku ostale bez posla ili čekale penziju, a i danas svi koji primaju platu na zapadu moraju izdvojiti nekoliko desetina eura mjesečno za razvoj istoka, navodi njemački radio.

Njemačka je od ujedinjenja do danas postala centar moći i odlučivanja Evropske unije, zemlja u kojoj mnogi građani EU-a traže i nalaze “uhljebljenje” i za koju se tvrdi da je zemlja jednakih šansi za sve.

Izvor: Al Jazeera i agencije