Njemačka će nadzirati djecu pripadnika oružanih grupa

Šef Službe je još u decembru upozorio na opasnost od žena i djece boraca oružane grupe ISIL koja se vraćaju iz Sirije ili Iraka (Arhiva)

Šef njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen upozorio je da djeca pripadnika oružanih grupa predstavljaju potencijalnu opasnost za društvo.

On je naveo da postoje indicije da se “maloljetnici i mladi ljudi brže i ranije radikaliziraju, kao i da je veća vjerovatnoća da će do toga doći”.

U analizi Službe državne sigurnosti koju je Massen predstavio dnevnim listovima medijske grupe Funke, kaže se da se djeca pripadnika oružanih grupa “od rođenja pa nadalje odgajaju uz ekstremističku sliku svijeta koja legitimira nasilje nad drugima i omalovažava sve koji ne pripadaju njihovoj grupi”.

Izuzetak Bavarska

Trenutno je u Njemačkoj starosna granica za osobe koje smiju biti nadzirane 16 godina, a sada se demokršćani zalažu da se ta granica spusti na 14 godina, prenosi Deutsche Welle.

Izuzetak je savezna pokrajina Bavarska u kojoj je dozvoljeno i uhođenje mladih od 14 godina.

Massen je rekao da je socijalizacija djece u “islamističkom porodičnom okruženju zabrinjavajuća i da će zato i za Službu za zaštitu ustavnog poretka to biti izazov u narednim godinama“.

Šef Službe je još u decembru upozorio na opasnost od žena i djece boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant koja se vraćaju iz Sirije ili Iraka.

Služba u svom izvještaju navodi da je 2017. bilo 300 takve djece.

Massen kaže da opasnost potiče i od porodica koje nisu putovale na zaraćena područja već su “kontinuirano boravile u Njemačkoj”.

Izvor: Agencije