Njemačka čeka ishod istrage i reakciju Rijada o slučaju Khashoggi

Heiko Maas
Maas je upozorio Ankaru na mogućnost gubitka europskog finansiranja po dogovoru o zadržavanju sirijskih izbjeglica (EPA)

Njemačka će koordinirati odgovor Saudijskoj Arabiji zajedno sa svojim europskim partnerima ako istraga pokaže da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kazao je u petak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu, Maas je ponovio apel saudijskim vlastima da daju doprinos potpunoj i pravovremnoj istrazi o slučaju Khashoggi, prenosi Anadolija.

“Čim čujemo službeno priopćenje Saudijske Arabije, brzo ćemo donijeti zaključke, a to ćemo učiniti u koordinaciji s našim europskim partnerima”, kazao je Maas, upućujući na moguće političke ili ekonomske mjere protiv Rijada.

Istaknuo je da Berlin čeka ishod istrage i priopćenje Saudijske Arabije o slučaju.

Novinar i kolumnist lista The Washington Post nestao je 2. listopada, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Izvori: Utvrđeno mjesto ‘ubistva’

Turski izvori su ranije za Al Jazeeru rekli kako su turski istražitelji utvrdili točno mjesto u saudijskom konzulatu, gdje je saudijski novinar Jamal Khashoggi navodno ubijen, tijekom pretraživanja zgrade ranije ovog tjedna. 

Istražitelji, koji su koristili audiosnimke navodnog ubojstva novinara kako bi usmjerili svoju potragu, također su potvrdili da je Salah Muhammad al-Tubaigy, saudijski forenzičar, počeo rezati tijelo Khashoggija odmah nakon ubojstva, navode izvori. 

Reporter Al Jazeere Charles Stratford javio je da informacije pokazaju da su turski dužnosnici “sve više frustrirani tempom istrage”.

“Zbog frustracija, Turci sada objavljuju sve više informacija, a kako curi sve više informacija, tako ovaj slučaj postaje sve šokantniji”, javio je. 

Turska nije podijelila audiosnimak ni sa kime, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbacujući izvještaje da je Ankara predala audiodokaze ubojstva disidentskog saudijskog novinara Jamala Khashoggija SAD-u. 

Cavusoglu je također rekao novinarima da Turska ima dokaze i informaciju izvučene iz svoje istrage o nestanku Khashoggija.

Turske vlasti imaju audiosnimak koja indicira da je Khashoggi ubijen u saudijskome konzulatu u Istanbulu, rekli su neimenovani turski dužnosnik i sigurnosni izvor agenciji Reuters ranije ovog tjedna.

Trump: Vjerujem da je Khashoggi mrtav

Saudijska Arabija negirala je turske optužbe da je Khashoggi ubijen u konzulatu te da je njegovo tijelo uklonjeno.

“Turska nije dala zvučni zapis [američkom državnom tajniku Mikeu] Pompeu, niti bilo kojem drugom američkom dužnosniku”, rekao je Cavusoglu novinarima tijekom posjeta Albaniji, upitan o ovim navodima.

“Transparentno ćemo podijeliti rezultate koji se pojave. Nismo podijelili niti jednu informaciju ni sa kojom zemljom”, rekao je Cavusoglu.

Nestanak i vjerojatno smrt američkog državljanina i kolumnista Washington Posta izazvala je međunarodnu zabrinutost i zategnula odnose Saudijske Arabije i Zapada.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako vjeruje da je Khashoggi mrtav i da će američki odgovor Saudijskoj Arabiji biti “vrlo ozbiljan”, ali želi da se posve razjasni šta se dogodilo.

Turska policija pretražila je šumu u predgrađu Istanbula te još jedan grad u potrazi za ostacima tijela Khashoggija, potvrdila su dvojica turskih dužnosnika.

Izvor: Agencije