Njemačka cyber agencija se pravda zbog propusta

Parlamentarac SDP-a Jens Zimmermann kaže da je bilo 'izuzetno nezadovoljavajuće' to što su neki parlamentarci za to saznali samo iz medija (EPA)

Njemačka agencija za cyber odbranu – BSI je saopćila u subotu da je početkom decembra jedan parlamentarac izvijestio o sumnjivim aktivnostima na privatnim e-mailovima i nalozima na društvenim mrežama parlamentarca, ali da to nisu mogli povezati s drugim zloupotrebama podataka sve do ove sedmice.

“Samo sa saznanjem o objavljivanju podataka putem Twitter naloga ‘GOd’ 3. januara 2019. godine BSI je mogao daljom analizom 4. januara povezati ovaj slučaj i preostala četiri o kojima smo bili obaviješteni u 2018. godini”, saopćila je agencija, prenosi Reuters.

Prethodno je AP izvijestio da se njemačka Agencija za informacione tehnologije nalazi se meti kritika nakon što je u javnost procurilo na stotine privatnih informacija političara i javnih ličnosti.

Kako je američka agencija prenijela, nekoliko njemačkih parlamentaraca je kritiziralo ovu agenciju zbog očiglednog propusta da obavijesti o tome političare čiji su privatni podaci postali javni.

Objavljeno više hiljada podataka

Šef Ureda za informacionu sigurnost Njemačke Arne Schoenbohm kazao je da je ta agencija bila upoznata s postavljanjem na internet hakiranih podataka pojedinaca u decembru, a da se tek u utorak pojavila ogromna količina tih informacija.

Parlamentarac iz Socijaldemokratske partije – SPD Jens Zimmermann kazao je za dnevnik Handelsblatt da je bilo “izuzetno nezadovoljavajuće” to što su neki parlamentarci za to saznali samo iz medija.

Vlasti istražuju ko je kako pribavio te podatke, među kojima su privatne adrese, brojevi telefona, zapisi dopisivanja i brojevi kreditnih kartica, navodi agencija.

Njemački dnevnik Bild prenio je u petak da su nepoznati hakeri ukrali milione podataka njemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj historiji Njemačke.

Više hiljada podataka s djelomično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.

Izvor: Agencije