Njemačka deportovala jednog od napadača na njujorške tornjeve

Mounir el-Motassadeq bio je član grupe sa sjedištem u Hamburgu (EPA)

Njemačka je danas deportovala Marokanca optuženog da je pomagao naoružanoj grupi u organizovanju napada na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku 11. septembra 2001. godine, a nakon što je odslužio većinu svoje zatvorske kazne, saopštili su zvaničnici, prenosi Tanjug.

Mounir el-Motassadeq bio je član grupe sa sjedištem u Hamburgu 2007. godine i jedan od dvojice osuđenih za saučešništvo, a bio je osuđen na 15 godina zatvora, prenosi Reuters.

“Dobro je znati da je Motassadeq sada van države i da možemo da zatvorimo ovo poglavlje Hamburga“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Andy Grote.

Centralna uloga u napadu

Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se muškarac sa povezom na očima kojeg dvojica naoružanih policajaca uvode u helikopter, a prenijeli su da je prebačen u Frankfurt odakle je deportovan u Maroko.

Tokom suđenja 2007. godine njegovi advokati su tvrdili da on ništa nije znao o napadu na Svjetski trgovački centar, međutim, tužioci su naveli da je imao centralnu ulogu u smrtonosnom napadu tokom kojeg je stradalo više od 3.000 ljudi.

Izvor: Agencije