Njemačka desničarka kritizirana zbog objave protiv muslimana na Twitteru

Neki korisnici društvenih mreža osudili su istup Beatrix van Storch, no desničarski aktivisti su stali u njenu odbranu (Reuters)

Ekstremnodesničarska njemačka političarka našla se na udaru kritika zbog objave protiv Arapa i protiv muslimana na Twitteru, zbog koje je kratko bila i blokirana na ovoj društvenoj mreži.

Poslanica iz redova Alternative za Njemačku Beatrix von Storch napisala je kako je policija iz Kelna povlađivala “barbarskim, silovateljskim, muslimanskim hordama” kada je objavila čestitku za Novu godinu na arapskom jeziku, također na Twitteru.

Prema novom njemačkom Zakonu o govoru mržnje, društvene mreže moraju brzo reagirati kako bi uklonile takve sadržaje ili biti kažnjene sa globom do 50 miliona eura.

Neki korisnici društvenih mreža osudili su istup Van Storch, no desničarski aktivisti su stali u njenu odbranu i optužili Twitter i njemačke vlasti za cenzuru.

Manifest protiv islama

Nekada smatrana euroskeptičnom desnicom, AfD je prerasla u ekstremno desničarsku, antiislamsku stranku proteklih godina.

Ta se desila promjena u vrijeme izbjegličke krize u Evropi, kada je više od milion izbjeglica, većinom iz Sirije i Iraka, zatražilo spas u Njemačkoj.

Tokom 2016. godine stranka je objavila manifest u kojem je navela kako je islam “nepoželjan” u Njemačkoj.

Bernd Lucke, jedan od osnivača stranke, dao je ostavku 2017. godine i kazao kako je AfD “islamofobna i ksenofobna stranka”.

Skupovi protiv AfD-a često imaju više hiljada učesnika, ali to nije spriječilo da ova stranka septembra 2017. godine postane prva partija ekstremne desnice još od nacističkog vremena da uđe u Bundestag, osvojivši 12,6 posto glasova, odnosno 94 mjesta.

Izvor: Al Jazeera