Njemačka: Diskriminacija imigranata na radu

Imigranti kažu da su duplo više plaćeni nego u svojim zemljama, iako su diskriminirani (Reuters)

Posljednja istraživanja pokazuju kako se imigranti, koji dolaze na rad u Njemačku, osjećaju marginaliziranim u poslovnom svijetu, prenosi Anadolija.

Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) i Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) u Berlinu su prezentirali rezultate opsežnog istraživanja pod nazivom “Život, učenje, rad – Stanje imigranata u Njemačkoj”.

Prema rezultatima studije, u kojoj je analizirano pet hiljada osoba, 64 posto imigranata u Njemačkoj se osjeća diskriminirano u poslovnom svijetu.

Veća plata radnicima koji znaju njemački

Također, studija je pokazala da stranci koji znaju njemački u odnosu na one koji ne poznaju jezik imaju 20 posto veću platu.

Isto istraživanje je pokazalo da je većina doseljenika prije dolaska u ovu zemlju u prosjeku zarađivala 506 eura, a nakon doseljenja u Njemačku u prosjeku zarađuju dvostruko više.

U istraživanju je učestvovalo 23 posto doseljenika iz zemalja Evropske unije (EU), 30 posto iz Albanije, Turske i zemalja Balkana, 21 posto iz bivšeg Sovjetskog Saveza i 12 posto iz arapskih zemalja.

Izvor: Agencije