Njemačka ekonomija gubi na zamahu

Globalno loša situacija utjecala je na slabljenje stope ekonomskog rasta, a dugotrajna kriza u eurozoni predstavlja najveću prijetnju.

Njemačka, Kriza, Ekonomija, Eurozona
Njemačka ekonomija je usporila i ostvarila je stopu rasta od 0,2 posto u trećem kvartalu [AFP/ Getty]

Centralna banka Njemačke (Bundesbank) upozorila je na to da će njemačka ekonomija u predstojećim mjesecima izgubiti na zamahu usljed dužničke krize u eurozoni, te je zbog te činjenice globalno loša situacija utjecala i na slabljenje stope ekonomskog rasta u toj zemlji.

U saopćenju Bundesbanke ističe se da dugotrajna kriza u eurozoni predstavlja najveću prijetnju po njemačku ekonomiju.

Međutim, usporavanje svjetski vodećih ekonomija, poput Kine je, također, utjecalo na ekonomski učinak Njemačke.

Istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja u Kelnu ukazuje na sve prisutniji rizik po tržište rada usljed sve slabije stope rasta Njemačke.

Moguć potpuni zastoj

Od kompanija koje su odgovorile na ispitivanje, njih 28 posto je saopćilo da planira naredne godine ukidati radna mjesta, dok je samo 20 posto navelo da želi stvoriti nova radna mjesta.

Pošto je uspjela prebroditi ekonomsku krizu u prvoj polovini godine, njemačka ekonomija je usporila i ostvarila stopu rasta od 0,2 posto u trećem kvartalu.

Ekonomisti predviđaju da bi Njemačka uskoro mogla doći do potpunog zastoja ili da bi čak u četvrtom kvartalu mogla zabilježiti negativan privredni rast, jer je kriza pogodila tražnju za njenim izvozom.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.