Njemačka ekonomija pod istragom EK-a

Evropska komisija pokrenula je sveobuhvatnu istragu o njemačkoj ekonomiji. Ova država od 2007. godine bilježi trgovinski suficit, koji premašuje čak i kineski.

Komisija istragom želi saznati da li je ovisnost Njemačke o izvozu štetna za tu državu, ali i Uniju u cjelini.

Sjedinjene Američke Države i EU kritizirali su Njemačku da previše zavisi od izvoza, te da bi Berlin trebao uložiti više napora u jačanje domaće potrošnje.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso smatra da suficit nije nužno loš za ekonomiju, ali da je detaljno istraživanje potrebno.

„Visok suficit ne mora značiti da postoji disbalans, ali potrebno je dodatno istraživanje kako bismo shvatili da li je njemački suficit nešto što negativno utiče na funkcioniranje evropske ekonomije kao cjeline“, kazao je Barroso.

Eventualni pad potražnje

Prema mišljenju kritičara, zavisnost o izvozu ostavlja državu ranjivom globalnim krizama, jer domaći potrošači ne bi bili u stanju nadoknaditi eventualni pad potražnje na svjetskom tržištu.

„Ne kritiziramo njemačku konkurentnost ili njen uspjeh na svjetskim tržištima. Zapravo, to tražimo od svih članica EU-a, ali konstantan veliki trgovinski suficit, također, znači da Njemačka veliki dio svojih sredstava ulaže van svojih granica“, izjavio je evropski komesar za monetarna pitanja Oli Rehn.

„Pitanje je je li to efikasno, čak i iz perspektive Njemačke.“

Najveća evropska ekonomija od 2007. godine izvozi daleko više nego što uvozi iz ostatka svijeta. U septembru su Nijemci imali suficit od 19,7 milijardi eura, pretekavši tako Kinu na prvom mjestu.

Izvor: Al Jazeera i agencije