Njemačka i francuska policija u lovu na osumnjičenu braću Cherif

Istraga je otvorena za 'ubistvo povezano s terorističkim pothvatom' (Reuters)

Njemačka policija u lovu je na dvojicu braće, Chekatta i Samija Sherifa, čime se pridružila operaciji francuske policije, koja je privela četvero članova porodice osumnjičenog napadača koji je u utorak navečer u Strasbourgu ubio tri, a ranio 12 osoba.

Glasnogovornik policije iz Koblenza potvrdio je da se pojasu od 30 kilometara duž francusko-njemačke granice traga za dvojicom muškaraca za koje se sumnja da su počinitelji napada, piše agencija dpa.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog napadača privedena su na ispitivanje, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na izvore bliske istrazi, što je potvrdio i državni tužilac u Oarizu Remy Heitz.

‘Ubistvo povezano s terorističkim pothvatom’

“Terorizam je iznova pogodio našu teritoriju, podsjetivši nas na dramatičan način da je prijetnja još stvarna”, rekao je voditelj antiterorističkog odjela na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Istraga je otvorena za “ubistvo povezano s terorističkim pothvatom”.

Osumnjičenik, kojeg je policija identificirala kao 29-godišnjeg Chekatta Cherifa, rođen je u Strasbourgu i u policijskoj kartoteci uz njegovo je ime oznaka “S” (što znači državna sigurnost).

Mjesne vlasti kažu da je napadač i prije skrenuo na sebe pažnju obavještajnih službi.

Njemačke vlasti objavile su da je osumnjičeni Chekat Cherif bio u zatvoru u Njemačkoj 2016. godine zbog provala.

Navodno ukrao novac i zlatne zube

Bio je osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora 2016. godine zbog provala, prema tvrdnji glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova u pokrajini Bade-Wurtemberg, gdje je osuđenik služio kaznu.

Odslužio je nešto više od godinu kazne u Njemačkoj prije nego što je protjeran u Francusku, rekao je glasnogovornik.

Prema dnevniku Tagesspiegel, osumnjičeni Cherif je provalio u stomatološku ordinaciju u Mayenceu 2012. godine, odakle je ukrao novac i zlatne zube.

Četiri godine poslije provalio je u apoteku u Engenu, blizu jezera Constance.

U Njemačkoj se čak nije ni izjasnio kao vjernik.

Francuski predsjednik pred javnim ispitom

Napadač je smrtonosni pohod počeo u 19:00 sati u utorak, kad se zatvarao Božićni sajam u historijskom dijelu grada.

Usmrtio je troje ljudi i ranio najmanje njih 12.

Kratko je dva puta razmijenio vatru s pripadnicima sigurnosnih snaga, bježeći policiji, te se vjeruje da je pritom ranjen.

Napad se dogodio u vrijeme kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron pred javnim ispitom – nemirima koji traju već mjesec zbog rasta troškova života, koji su potaknuli najgore javne proteste u centru Pariza od studentskih nemira 1968. godine.

Izvor: Agencije