Njemačka i Francuska: Ugovor o novom borbenom lovcu početkom 2019.

Ovo je odlučan korak za evropsku odbranu, koji pokazuje da se Francuska i Njemačka mogu ujediniti za buduće projekte (Arhiva)

Njemačka i Francuska su najavile da će početkom 2019. godine potpisati ugovore s kompanijama Airbus i Dassault Aviation kako bi počele raditi na borbenim avionima iduće generacije, a sljedeći korak će biti zajednički tenkovski program krajem 2018. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel prvi su put najavili dva velika oružana programa u julu 2017. godine, u sklopu inicijative jačanja bilateralne odbrambene saradnje.

“Ovo je odlučan korak za evropsku odbranu, koji pokazuje da se Francuska i Njemačka mogu ujediniti za buduće projekte”, saopćile su dvije vlade.

Budući sistemi zračnih borbi

Otkrile su kako je postignut “značajan napredak” po pitanju programa razvoja novog borbenog aviona, koji će zamijeniti Eurofightere i Dassaultove Rafale 2040.

Saopćeno je kako su se ministri odbrana dvije zemlje dogovorili da će Airbus i Dassault zajedno voditi studiju za budući sistem zračnih borbi – FCAS, koji će uključivati borbene avione i niz povezanog naoružanja, uključujući dronove.

Izvori iz te industrije rekli su da će istraživanje trajati dvije godine, a u saopćenju se navodi da će dodatne studije i ugovori o radu na letjelicama biti objavljeni na Paris Air Showu u junu iduće godine.

Razvoj aviona predvodit će Francuska, dok će njemačka voditi razvoj novog tenka.

Izvor: Agencije