Njemačka i Francuska za obustavu pomoći Sjevernoj Mitrovici

Kancelarija EU-a naglašava da lokalne vlasti nisu ispoštovale međusobno usaglašene uslove (Twitter / EuropeanUnion Kosovo)

Ambasade Njemačke i Francuske u Prištini saopćile su da u potpunosti podržavaju odluku šefice Kancelarije EU-a Nataliye Apostolove o obustavi pomoći od 7,8 miliona eura Sjevernoj Mitrovici za izgradnju kulturnog centra i nove zgrade Univerziteta, prenose danas prištinski mediji.

U saopćenju koje je izdala francuska ambasada u Prištini, navodi se da Kancelarija EU-a naglašava da lokalne vlasti nisu ispoštovale međusobno usaglašene uslove, odnosno nisu uklonile nezakonito podignute objekte i nisu omogućile slobodan pristup svim radnim površinama.

 

 

Srušen zid

U februaru ove godine srušen je zid kod mosta preko Ibra koji je dijelio južni od sjevernog dijela grada.

Umjesto masivnog betonskog zida, uprava grada je postavila betonsku strukturu nalik na žardinijere za cvijeće koje blokiraju slobodan prolaz vozila prema ulici koja je za te potrebe pretvorena u pješačku zonu.

Ovakav tip građevine, postavljen kao ekvivalent betonskom zidu koji je razdvajao grad i dalje onemogućava slobodan pristup, a sada i dalje predstavlja barijeru u gradu koji je podijeljen na južni albanski i sjeverni srpski dio.

Izvor: Agencije